Tonny Zweers tijdens de sportverkiezingen op 5 maart 2020.
Tonny Zweers tijdens de sportverkiezingen op 5 maart 2020. Foto: Tennekes

Tonny Zweers: 'Coronatijd benadrukt grote betekenis van de sport'

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - In de huidige coronatijd komt sporten onder druk te staan. Maar volgens specialisten heeft de coronacrisis maar weer eens duidelijk gemaakt dat sporten enorm belangrijk is. “Mensen zijn in deze tijd bewust dat bewegen enorm belangrijk is. Daar zou je winst uit moeten halen”, aldus voorzitter Tonny Zweers van Sportraad Kampen.

Het is maandagavond vlak na de toespraak van Mark Rutte, waarin de minister-president strengere coronamaatregelen heeft afgekondigd. “Dit is heftig. De binnensport is weer de dupe. Sporthallen, sportscholen en zwembaden gaan dicht. Voetballers moeten weer trainen met z’n tweeën. Die raken daar ook op uitgekeken. Heel erg jammer, bewegen is zo gezond, maar ik heb wel begrip voor de maatregelen. We zijn de dupe van mensen die zich niet houden aan de regels”, zegt Zweers.

We maken een stap naar de bezuinigingen op Stichting Welzijn. Volgens Zweers wordt hierdoor de sport gedupeerd. “Per 1 januari volgend jaar worden alle sportactiviteiten van Stichting Welzijn geschrapt. Daar zitten veel activiteiten bij voor senioren en voor deze groep is het juist zo belangrijk om in beweging te blijven. We zijn bezig om te kijken of we dit kunnen onderbrengen bij verenigingen, maar dat heeft tijd nodig.”

Het is frustrerend voor Zweers. Aan de ene kant loont nieuw sportbeleid, maar aan de andere kant worden succesvolle bewegingsactiviteiten voor bepaalde doelgroepen geschrapt. Ook is ze niet gelukkig met het feit dat sportverenigingen zoveel OZB-belasting moeten betalen. “Dat is zo oneerlijk. Neem nu KHC. Daar hebben mensen zich eerder kapot gewerkt om een hal neer te zetten. Nu wordt de club aangeslagen voor OZB-belasting. Al het werk wordt daar gedaan door vrijwilligers. Er komt geen betaalde kracht aan te pas. Toch moeten ze dat bedrag ophoesten, het blijft een heikel punt.”

Wel is Zweers lovend over de samenwerking met de gemeente. Het nieuwe sportakkoord is daarvan een vruchtbaar resultaat. NOC*NSF heeft een bedrag beschikbaar gesteld. “Daar kunnen we iemand van inhuren voor de ondersteuning van de sportraad. Dat is Wilco van de Vosse. Daar hebben we drie sessies mee gehad. Dat moet nu wel digitaal. Hij licht de sportraad door. Daarbij komen verschillende vragen aan de orde. Wat doen jullie? Wat is de route? Hoe staat het met de toekomst? Hoe wil je verder? Een van de uitkomsten is een samenwerking met Sportservice Kampen. Op deze manier versterk je elkaar en doe je niet alle twee hetzelfde. Verder gaan we kijken hoe we beter kunnen communiceren met de verenigingen.”

Zweers is al jarenlang voorzitter van Sportraad Kampen. Ze is blij met vers bloed in het bestuur. “Erik Koek is gestopt, maar er zijn nieuwe mensen bijgekomen. Harm IJzerman en Cees Visscher zijn toegetreden tot het bestuur als algemene bestuursleden. En Han Hanekamp is ook een nieuw gezicht. Hij werkt mee als adviseur”, aldus Zweers. Het bestuur bestaat verder uit penningmeester Eunice Boer, secretaris Albertine Wierda en de algemene bestuursleden Dik Koster en Berry Prinsen. Extern is er hulp van Hester Timmerman en Tijme Hertsenberg. “We hebben nu een heel sterk bestuur met mensen die echt wat kunnen. Dat moet ook. Ik kan het niet alleen en kan ook niet eeuwig voorzitter blijven. Maar dit geeft nieuwe energie.”

Deze coronaperiode is een moeilijke tijd voor sporters en sportbestuurders. “Het is een hele inspanning voor verenigingen om iedereen enthousiast te houden. Dit moet niet te lang meer gaan duren. Je moet de lol er wel inhouden. Dat is net als in het gewone leven. Daarom heb ik veel respect voor verenigingen en sportscholen die creatief proberen te zijn. De gemeente heeft daarbij ook goed meegewerkt”, aldus Zweers. Zijn de gemeente en de sportraad dichter bij elkaar gekomen? “Ik denk het wel”, zegt Zweers resoluut. “De samenwerking met Sportservice Kampen is belangrijk. Mensen moeten van buitenaf een duidelijke structuur kunnen zien. Wat doet Sportraad Kampen en wat doet Sportservice Kampen. Mensen van buitenaf en verenigingen moeten weten bij wie ze terecht kunnen met bepaalde onderwerpen. Daar gaan we ons sterk voor maken.”

Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00