BOA's mogen vaker boetes geven

Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Parkeercontroleurs in de gemeente Kampen krijgen meer bevoegdheden. Naast parkeerboetes mogen ze nu bijvoorbeeld ook fietsers bekeuren die door de Oudestraat fietsen, of personen die hun vuilnis naast de vuilnisbak gooien. Ze mogen kortom in de toekomst ook controleren op zogenaamde APV-gerelateerde feiten.

Volgens burgemeester Bort Koelewijn leefde de wens om de bevoegdheden uit te breiden al langer. Volgens hem worden de BOA's, zoals de parkeertoezichthouders heten, dikwijls aangesproken op zaken die buiten hun domein liggen. Ze zien het wel, maar doen er niets aan. Dat leidt tot onbegrip onder de bevolking. Door de bevoegdheden uit te breiden wordt dit probleem verholpen.

In de toekomst kunnen de BOA's dus ook optreden als er sprake is van overlast van hondenpoep, het niet goed aanbieden van huisvuil, overlast van jeugd in het plantsoen en bij uitstallingen. Ook het fietsen over de Oudestraat krijgt de aandacht.

De uitbreiding van de taken gaat de gemeente tot haar eigen spijt geen geld opleveren. De afhandeling en het geld van de boetes voor overlast-overtredingen gaat naar het Rijk.

Na een halfjaar wordt gevaluteerd of de extra controles ervoor zorgen dat de BOA's hun originele taak nog even goed uit kunnen voeren.