Afbeelding

'Glasvezeloorlog' op Haatland

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Michiel Satink)
KAMPEN ? Twee ondernemerscollectieven willen glasvezel aanleggen op bedrijventerrein Haatland. De een ? Stem voor Glasvezel - waarschuwt in een brief aan ondernemers voor de dubieuze praktijken van de ander, het Ondernemerscollectief Glasvezel Haatland Kampen. Johan Meijerhof van het Ondernemerscollectief is onaangenaam verrast door de brief. ?Maar ik gooi niet met modder terug.?


'Glasvezel biedt ruimte aan de toekomst'. 'Onbegrensde mogelijkheden'. 'Nooit meer wachten'. Zomaar wat slogans van vele aanbieders van internet via het snellere glasvezelnet. Anders dan wellicht gedacht is glasvezel al langer beschikbaar in Kampen. De aansluitingen zijn echter prijzig. Collectieven van ondernemers pogen het glasvezelnet in Kampen nu toch interessant te maken voor het bedrijfsleven. Op Spoorlanden maken dertig ondernemers gebruik van glasvezel onder beheer van Bedrijventerreinen Glasvezel Beheer Coöperatie (BGBC), het bedrijf van Johan Meijerhof. Samen met drie ondernemers op Haatland ? het Accountantsgilde, Technische Groothandel Post en drukkerij Zalsman ? wordt gepoogd ook op Haatland zo'n samenwerking op te starten. Maar er is een kaper op de kust: Stem voor Glasvezel. Ook dit initiatief wordt uitgedragen door plaatselijke ondernemers: VWC, Valacom, Rational Computer Services en Flevo ICT.

Stem voor Glasvezel bracht deze maand naar buiten dat 125 ondernemers op de bedrijventerreinen in West-Kampen hebben gestemd voor de onmiddellijke aanleg van betaalbaar glasvezel. ?De ondernemers op Haatland en Bedrijvenpark Rijsweg 50 kunnen al binnen enkele maanden beschikken over een glasvezelaansluiting?, belooft het initiatief in een brief aan ondernemers. Maar ze schrijft niet alleen over het eigen initiatief. In een bijlage wordt gewaarschuwd voor BGBC. De informatie die deze partij verstrekt is volgens Stem voor Glasvezel onvolledig en aantoonbaar onjuist. Zo zou BGBC bij 60 procent van de 152 bedrijfspanden op Haatland glasvezel moeten leveren om de beloofde prijs aan te kunnen houden. Er worden vraagtekens gesteld bij de technische ondersteuning, want er zou slechts een ict-partner betrokken zijn. En dan is er volgens Stem voor Glasvezel onduidelijkheid over de financiering van dit project. Het Ondernemerscollectief gaat obligaties uitgeven om het project financieel rond te krijgen. De AFM controleert deze financiering niet. Is dat het geval, dan moet er verplicht een waarschuwing op de site hierover staan, stelt Stem voor Glasvezel.

?Een ondernemer houdt zich niet bezig met gedoe rond glasvezel. Die wil internet zoals jij thuis gas, water of licht hebt?, zegt Janarthanan Sundaram, directeur van Bright Access, de ICT-partner van Stem voor Glasvezel. Hij zegt dat de ondernemers op Bedrijvenpark Rijksweg 50 en Haatland sowieso glasvezel krijgen van Bright Access. ?Nu begint het verkooptracé, daarna de aanleg. Ik denk dat we rond eind van dit jaar glasvezel leveren op deze terreinen.? Ondernemers die voor zijn bedrijf kiezen, krijgen duidelijkheid, stelt hij. Zo heeft BGBC volgens hem een minimum aantal klanten nodig om glasvezel aan te kunnen bieden. ?Dat doen wij niet. Kies je voor ons, dan krijg je glasvezel.? Bright Access heeft onder meer glasvezel aangelegd op terreinen in Delden en Enschede.

De aanleg van glasvezel gaat gepaard met veel geld. Meijerhof draait er niet omheen: voor zijn initiatief is zeven ton nodig. Hiervan moet 225.000 euro komen uit obligaties. Ondernemers steken geld in het project, maar hoeven daardoor ook minder te betalen voor glasvezel. Ook ligt er een aanvraag bij de gemeente Kampen voor een garantstelling voor circa 475.000 euro. Het Ondernemerscollectief leent dat bedrag dan van de Bank Nederlandse Gemeenten, waarbij de gemeente voor dat bedrag garant staat. Meijerhof heeft goede hoop dat de gemeente akkoord gaat. Dat er geen waarschuwing op de site staat, komt omdat deze in de prospectus staat die geïnteresseerde ondernemers krijgen toegestuurd. Meijerhof was onaangenaam verrast door de brief, die volgens hem vol fouten staat. Zo zijn er wel degelijk ICT-partners betrokken bij het project. Dat het te betalen bedrag voor glasvezel beduidend lager ligt, komt omdat zijn Ondernemerscollectief geen winst maakt. Stem voor Glasvezel moet dat wel. ?Bright Access is twee keer zo duur als mijn initiatief. Er ligt al glasvezel van KPN op Haatland, maar dat is zelfs drie keer zo duur.?

Het 'modder gooien' is zelfs nog opmerkelijker bij de wetenschap dat Bright Access en BGBC om tafel zitten om een mogelijke samenwerking aan te gaan. Volgens Meijerhof op initiatief van de tegenpartij. Hij wil nu ook met ondernemers in gesprek over deze brief. Een reactie door eenzelfde brief te versturen aan ondernemers, komt er niet. Dat het nu hard tegen hard gaat in wat lijkt op een 'glasvezeloorlog', ligt aan het feit dat er voor twee initiatieven geen ruimte is op Haatland. ?Een van de twee blijft overeind?, zegt Meijerhof.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.