Afbeelding

Raadspraat: Margarita moet Blijven

· leestijd 1 minuut Algemeen

?Dat is de zin die de afgelopen weken het nieuws in Kampen bepaalde. En wat de PvdA betreft ook volledig terecht! Een kind dat al ruim 7 jaar in Nederland/Kampen woont en leeft, kun je niet wegsturen naar een land dat ze vooral van verhalen kent en waar het niet veilig is voor haar en haar moeder (Oezbekistan). En dat vanwege het hebben van een, voor dat land, afwijkende geloofsovertuiging.

Tevergeefs is er een beroep gedaan op het Kinderpardon dat een aantal jaren geleden mogelijk is gemaakt. En waarom? Omdat zij niet volledig onder de regeltjes van dit Pardon paste. Absurd! Wij pleiten dan ook sterk voor een verruiming van de regels van dit Kinderpardon. Het moet niet kunnen uitmaken of een kind in beeld is van de rijksoverheid of van de gemeentelijke overheid. Overheid is overheid, wat de PvdA betreft! Bij Margarita speelde dat geen rol. Zij heeft de hele tijd onder rijkstoezicht gestaan.
Ze wordt uitgewezen omdat moeder eerder - in 2011 - niet meewerkte aan uitzetting naar Oezbekistan. Daarom komt ze volgens de rechter niet in aanmerking voor het kinderpardon.
Voor Margarita zou het natuurlijk veel te lang duren om te moeten wachten op een verandering van de regels. Wij zijn dan ook blij met het verzoek dat burgemeester Koelewijn heeft gedaan aan de staatssecretaris om voor Margarita een uitzondering te maken en haar te laten blijven. Vanuit (een deel van) de Kamper gemeenteraad zijn acties aan de gang richting hun Haagse collega's om dit te ondersteunen. Ook vanuit de Kamper PvdA is deze actie ingezet, met een positieve reactie van het betrokken Tweede Kamerlid. Een belangrijke meerwaarde van het deel uitmaken van een landelijke partij: de korte lijnen richting Den Haag.
Maar vooral zijn we trots op de massale ondertekening door inwoners van de petitie die vrienden van Margarita hebben opgesteld. Dit toont aan hoe begaan de bevolking van Kampen met haar mede-inwoners is!
De petitie: http://margaritamoetblijven.petities.nl

Voor de vakantie hebben we ons als PvdA hard gemaakt voor de afvalinzameling in de Binnenstad. De nieuwe ondergrondse vuilcontainers leverden wisselende ervaringen op en een ronde die wij zelf maakten leverde foto's met veel losse vuilniszakken op. We zullen dit de komende tijd kritisch blijven volgen en bespreken met het college wanneer dat nodig is.

Verder begint het politieke seizoen binnenkort weer. Daarin werken we toe naar de plannen voor 2016 en verder. Onze aandacht gaat vooral uit naar de ervaringen en wensen op het gebied van de ondersteuning en de zorg. Krijgen mensen de zorg die ze nodig hebben en kunnen we dat nog betalen? Opmerkingen: pvdakampen@gmail.com.?