Afbeelding
foto aangeleverd

IJsseldelta wordt onderdeel van Nationaal Landschapspark ‘IJsseldelta, Wieden-Weerribben’

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Recent is bekend geworden dat de IJsseldelta onderdeel zal worden van een Nationaal Landschapspark genaamd IJsseldelta, Wieden- Weerribben. Volgens Natuurvereniging Ijsseldelta is dat een waarborg voor het behoud van dit cultuurhistorisch landschap met het Kampereiland en de rijke natuur van de rivierdelta.

De IJsseldelta zal een corridor vormen tussen de Hoge Veluwe via de Randmeren naar de IJsseldelta, Weerribben, Wieden. Natuurvereniging IJsseldelta enthousiast is enthousiast over deze ontwikkeling. Voorzitter Jessica Borst: “We zien het als een waarborg voor het behoud van ons prachtige cultuurhistorische landschap met het Kampereiland en de overweldigende natuur van onze rivierdelta die uniek is in de wereld!”

Natuurvereniging IJsseldelta monitort de IJsseldelta al jaren en beschikt over veel gegevens en kennis van de natuur in dit gebied en stelt deze beschikbaar voor het maken van de nieuwe omgevingsvisie en het omgevingsplan, bijvoorbeeld in het gemeenteplan ‘Bouwsteen Natuur’. “Daarin zou als het aan ons ligt de beleving van de natuur en het behoud van de zo bijzondere natuurwaarden centraal moeten staan”, aldus Jessica Borst.

Er zijn bijzondere dier- en plantensoorten in de IJsseldelta te vinden, zoals de vogelsoorten Roerdomp, Grote Karekiet, Zeearend, Visarend en Steltkluut. De vissoorten grote en kleine modderkruiper, kwabaal, Europese meerval, bittervoorn en Europese steur. Er zijn plantensoorten met een oorsprong die teruggaat tot de monding van de IJssel in de vroegere Zuiderzee. Bijzondere soorten, die aan het zout herinneren zijn peperkers, behaarde boterbloem en zilte zegge. Daarnaast groeien en bloeien er talrijke andere bijzonderheden die bijna alleen in het rivierengebied voorkomen, zoals wilde averuit, geoorde zuring en sikkelklaver. Ook de bever en de otter hebben zich in het gebied gevestigd.

Borst vertelt: “De nieuwe omgevingsvisies en plannen bieden de mogelijkheid meer evenwicht te krijgen in het beschermen en benutten van de leefomgeving. Dat kan doordat in de Omgevingswet een grotere betrokkenheid van belangenorganisaties en andere geïnteresseerden wordt gevraagd. Voor ons als Natuurvereniging IJsseldelta is dit een bijzondere kans om provincie en gemeente terzijde te staan met natuurkennis en kennis van de inrichting van ons leefgebied. We helpen graag bij de samenstelling van de omgevingsvisie en het omgevingsplan. Beide worden opgesteld in de aanloop naar de inwerkingtreding van de nieuwe Omgevingswet in 2022. Veel is er mogelijk, laten we de handen ineen slaan!”

De vijf Nationale Landschapsparken die de commissie Verkenning Nationale Parken onder leiding van prof. mr. Pieter van Vollenhoven onderscheidt zijn:

• Het Waddengebied;
• De Hollandse vastelandsduinen, van Den Helder tot Hoek van Holland;
• De Zuidwestelijke Delta, vanaf de Biesbosch tot en met de zone voor de kust van Zeeland;
• De Veluwe, met de overgangen naar de Rijn, de IJssel en de randmeren;
• De IJsseldelta en Wieden-Weerribben, met overgangen naar het Drents Plateau.

Fred Sollie