Turtle Diverkees
Turtle Diverkees Kees Slot

Thaise schildpad genoemd naar Kamper duiker

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
BANGKOK/KAMPEN – In de Golf van Thailand heeft een hobbyduiker uit Kampen een schildpad ontdekt die nog niet bekend was bij het Aow Thai Marine Ecology Center (ATMEC) in Bangkok. Kees Slot legde de schildpad vast op film en foto tijdens een duikexpeditie in 2016. Recent vroeg het ATMEC om meer beeldmateriaal en mocht Slot hem een naam geven: Turtle Diverkees.

Het ATMEC is bezig met een project om alle schildpadden in de Golf van Thailand te identificeren en daarmee nader te kunnen bestuderen. De schildpad die Slot vastlegde bij het scheepswrak HTMS Khram, stond nog niet in hun systeem. Slot duikt bij Duikteam de Oester dat enkele maanden geleden in het nieuws kwam met de bouwstart van hun nieuwe onderkomen in het Kamper Stadspark.

Dieren onder water
In het dagelijks leven is Kees Slot (56) werkzaam als financiëringsspecialist bij de Rabobank en daarnaast als jobcoach. Sinds 2003 duikt hij bij De Oester, waar hij ook zijn duikbrevetten haalde. Een jaar later begon hij met foto- en filmopnames onder water. Inmiddels heeft hij zo’n 400 duiken op zijn naam staan waarvan ongeveer de helft in het buitenland. In 2016 ging hij met zijn vrouw op vakantie naar Thailand en zijn duikuitrusting gaat dan mee.
Bij duikexpedities wordt altijd even gekeken naar de dieren die onder water leven. Deze keer dook hij met een Amerikaanse buddy en twee duikers in opleiding. Die moesten oefeningen doen bij het scheepswrak waardoor Slot tijd had om rustig te fotograferen. Naast grote scholen vis, zag hij plots een schildpad op de HTMS Khram.

Afgezonken schip
De HTMS Khram is een marineschip dat bij het Amerikaanse leger na de Tweede Wereldoorlog in onbruik raakte. In 1962 werd het geschonken aan de Thaise regering en het Thaise ministerie ontdeed het grote transportschip van wapens, olie en andere materialen die vervuiling konden opleveren. Als een kunstmatige klif werd het vlakbij het eiland Koh Phai, dat in militair gebruik is, afgezonken bij de vijftigste verjaardag van kroonprins Maha Vajiralongkorn.
Het leven onder water floreert bij en in het grote scheepswrak dat van boven- tot onderkant 20 tot 30 meter onder de zeespiegel ligt. De plek, ongeveer 15km van Pattaya, is uitgegroeid tot een bekende en populaire duiklocatie. Tot zo’n vier/vijf meter is er zicht onder water en dat was voldoende om de prachtige schildpad te ontdekken tussen de grote scholen vis.


Turtle Diverkees
Het ATMEC is een instituut van Love Wildlife Foundation en heeft als doel studenten en onderzoekers te voorzien van educatie en informatie op het gebied van maritieme biologie en ecologie. Momenteel registeren ze alle schildpadden in de Golf van Thailand om die beter te leren kennen.
Projectleider Amir Patel zag het filmpje van Kees Slot op internet en nam contact op met de vraag naar meer beeldmateriaal. De video is te zien op de websites van Diver Kees, De Brug en Kamper Nieuws. Omdat de schildpad nog niet geregistreerd was, mocht Kampenaar Diver Kees een naam geven aan ’zijn’ ontdekking. In de Golf van Thailand zwemt er nu een Turtle Diverkees rond. Slot hoopt volgend jaar zijn naamgenoot weer op te zoeken.