Deze column is geschreven door Hans Both.
Deze column is geschreven door Hans Both. Foto: Herman Ijssel

Column Ondernemen in Kampen: Positief

· leestijd 2 minuten Ondernemen in Kampen

Ik heb de eer de laatste column van dit jaar te schrijven. Het ligt dan voor de hand om terug te blikken en vooruit te kijken. Ik doe dat maar in beperkte mate.

We weten intussen allemaal wat in de medische wereld wordt bedoeld met: ‘Je bent positief’. Daar wordt daarmee bedoeld: ‘We hebben aangetroffen waarnaar we zochten’. De coronatest blijkt positief. Dit woord ‘positief’ wordt buiten de medische wereld helemaal niet positief ervaren.

Mijn gedachten gingen uit naar dit bijvoeglijk naamwoord ‘positief’. Het betekent in feite niets anders dan dat iets bevestigd wordt; dat dat zo is. In de antieke talen zoals het Oud Grieks, Arabisch en Hebreeuws wordt gebruikt het woord ‘amen’, wat feitelijk hetzelfde betekent.

Ik vind het bijzonder om te zien dat we als maatschappij zomaar overnemen het woordgebruik dat de medische wereld aan het woord ‘positief’ hecht. Een positieve coronatest is negatief. Het ligt er dus nogal aan vanuit welk perspectief je het bekijkt. Voor mij is dit dus de les.

Een voorbeeld uit mijn eigen praktijk over het thema perspectief: in de rechtspraktijk heeft iedereen zijn eigen waarheid. Toch kan er maar één waarheid zijn, toch? Dat is eenvoudigweg de waarheid zoals de rechter die vaststelt, of je dit nou leuk vindt of niet. Daar zullen we het mee moeten doen. Als advocaat probeer ik aldus te voorspellen wat de rechter gaat doen. Ik probeer te kijken door de bril van de rechter, vanuit diens perspectief.

Let op dus op dat je in perspectief blijft zien. Ik denk dat je voor balans in het leven zowel positief als negatief nodig hebt. Te veel positiviteit is niet goed, en te veel negativiteit zeker niet. Ik las ergens dat het de kunst is om flink positief te zijn, zonder de realiteit uit het oog te verliezen. Iemand die te zeer positief is, veroorzaakt vaak schade aan anderen en zichzelf. Iemand die vaak het glas alleen halfleeg ziet, kan ook niet van veel waarde voor anderen zijn. Het gaat dus om de balans.

Gedragsdeskundigen beginnen met het idee om positief te denken. Als er iets gebeurt, kijk dan echt wat er gebeurt en probeer het gunstige effect van iets te zien. Een briljant woord dat in zwang is geraakt is ‘omdenken’. Maar met denken alleen kom je er niet. Ik zou er een woord aan willen toevoegen, als uitvloeisel van dat omdenken: ‘omdoen’. Wil je iets positiefs bereiken dan moet je namelijk wel handelen. Als je positief handelt, doe je net alsof je een positieve uitkomst verwacht. Gewoon doorgaan is vaak de beste manier om je doel te blijven najagen. Jezelf beklagen over het waardeloze afgelopen jaar is in zichzelf waardeloos. Neem deze week een moment de tijd om te bedenken wat interessant genoeg was uit dit jaar en vertaal daarvoor iets concreets als voornemen voor het nieuwe jaar.

Mijn slogan voor het komende jaar: positiviteit omdoen.