Afbeelding
Foto: Koen Meijeringh

Gerards Coronakrabbels: Deel 25: Schijnveiligheid

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

Het coronavirus regeert. Dikwijls beseffen we nauwelijks wat we meemaken en verlangen we terug naar de goede tijden waarin we leefden als ‘God in Nederland’. Een periode die nog maar even achter ons ligt, maar toch zo ver weg lijkt. In de huidige moeilijke periode probeer ik wat verlichting te brengen met een reeks ‘Coronakrabbels’. Over alledaagse dingen in de wondere wereld waarin het coronavirus voorlopig nog steeds de dienst uitmaakt.

Het is eerste kerstdag. Zittend aan de eettafel luister ik naar de Top 2000 en kijk ik op m’n telefoon of er nog wat is gebeurd in de wereld. Ik geniet van het leuke en aparte nummer Mmm Mmm Mmm Mmm van de Crash Test Dummies. Ik murmel mee en voel me even de zanger van deze Canadese band. Vervolgens zie ik een opvallend bericht. ‘Veel gebruikte sneltest minder betrouwbaar dan gedacht’, luidt de kop. Daaronder staat een foto van een vrouw die met een serieus gezicht een coronatest ondergaat. Ze kijkt wat angstig, bevreesd voor wat er komen gaat en dat kan ik me voorstellen. Een vrouw met een witte jas, links op de foto, heeft namelijk net een stok in haar neus gedrukt en het lijkt erop dat deze nog niet ver genoeg haar neusgat is ingegaan. Het lijden is nog niet voorbij. Het is geen smakelijk gezicht en geen aanrader wanneer je even later aan het kerstdiner gaat beginnen.

Snel scroll ik de foto uit mijn gezichtsveld en lees de rest van het artikel. Uit een Leids onderzoek blijkt dat de veelgebruikte sneltest van farmaceut Abbott 40 procent van de coronagevallen mist. Dat lijkt me geen goede score. Het doet me denken aan spits Nicolai Jørgensen van Feyenoord, die al jaren niet op schot is en qua scoringspercentage door de ondergrens is gezakt. Feyenoord-supporters maken zich al tijden zorgen over hun aanvaller en dat doet arts-microbioloog Maurine Leversteijn-Van Hall ook over het onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). “Mensen laten zich massaal testen en denken bij een negatieve uitslag dat ze geen Covid-19 hebben. Dat is niet correct”, zo zegt hij tegen de NOS.

Bij mij komt al snel de term schijnveiligheid naar boven. Met een negatieve sneltest denk je dat je veilig op bezoek kunt bij je vader, moeder, opa of oma, maar je zult toch maar besmet zijn. Dan zijn de gevolgen wellicht niet te overzien. Geen prettig vooruitzicht, ook als je bedenkt dat een besmettelijkere variant van het coronavirus serieuze plannen heeft om zich op grote schaal in Nederland te gaan vestigen.

Bij schijnveiligheid moet ik ook even denken aan het vuurwerkverbod. Dat zou zogenaamd moeten zorgen voor minder vuurwerkslachtoffers, maar veel mensen in Nederland zijn vergeten dat begin dit jaar knalvuurwerk en vuurpijlen al in de ban zijn gedaan door het kabinet. En daarmee bleef er weinig vertier over voor vuurwerkliefhebbers. Wat fonteintjes, potjes, grondbloemen en kindervuurwerk. Ik kan me niet voorstellen dat er veel mensen in het ziekenhuis belanden door het afsteken van dit soort vuurwerk. Waarom dan een totaal vuurwerkverbod? Het kan er bij mij niet in. Mensen die normaal omgaan met vuurwerk en vuurwerkhandelaren zijn de dupe en voor leveranciers van illegaal vuurwerk zijn het gouden tijden.

De politie zegt door het totale vuurwerkverbod beter te kunnen handhaven, maar dat vind ik kolder. Bij grote incidenten worden agenten bekogeld met illegaal vuurwerk en worden nauwelijks mensen opgepakt. Maar kinderen die stiekem toch wat ‘legaal' vuurwerk afsteken, worden naar Halt gestuurd. Ondertussen groeit de frustratie bij een bepaald deel van de bevolking door alle coronamaatregelen en liggen er bergen met illegaal vuurwerk bij teveel mensen thuis. Daarnaast is er tijdens Oud en Nieuw niets te doen voor de jeugd en mag er nauwelijks iets. Het is een gevaarlijke cocktail, die tijdens de jaarwisseling in Nederland dreigt te ontploffen. Schijnveiligheid. Ik hoop dat ik ongelijk krijg, maar ik vrees het ergste voor de eerste jaarwisseling in coronatijd.