Afbeelding
Pixabay

Woonwens 65 plussers: dilemma tussen dorps wonen en voorzieningen in de buurt

Algemeen

REGIO - Om inzicht te bieden in de woonvoorkeuren van de ouderen, is onderzoek gedaan naar de verhuisdynamiek en de verhuiswensen van 65-plussers in Overijssel. Ouderen verhuizen relatief weinig en vertonen geen uitgesproken voorkeur voor landelijke of stedelijke gemeenten. Ouderen willen het liefst dorps wonen en hechten aan de vertrouwde omgeving. Aan de andere kant blijkt het belang van de bereikbaarheid van voorzieningen zoals winkels ook een rol te spelen bij een mogelijke verhuizing. 

Ouderen zijn weinig geneigd om te verhuizen. In 2019 was 19 procent van de Overijsselse bevolking 65 jaar of ouder, maar 65-plussers namen slechts 11 procent van de verhuizingen voor hun rekening binnen de grenzen van een gemeente en 8 procent van de verhuizingen over de gemeentelijke grenzen heen. 

De verhuisgeneigde huishoudens stellen hoge eisen aan de bereikbaarheid van voorzieningen. Zo vindt 21 procent dat de nieuwe woning niet verder dan 500 meter van winkels als warenhuizen en speciaalzaken mag liggen; 47 procent vindt een afstand tot 5 km acceptabel. De huishoudens met een voorkeur voor landelijkere woonmilieus, hebben lagere verwachtingen voor de bereikbaarheid. Maar zelfs onder de huishoudens die het liefst landelijk zouden wonen, wil 11 procent dat binnen 500 meter van de woning een ruim winkelaanbod beschikbaar is; 31 procent vindt een afstand tot 5 km acceptabel. Ook is er relatief vaak de wens om landelijk te wonen, maar dichtbij het centrum van een grote stad.

 (Bron: kennishuboverijssel.nl)

Fred Sollie