vlnr Bruno Tavares (jongerenwerk, st. Wijz), Eelco Last (Scouting De Hanzeluiden), Anne Louise Sikkema (coördinator Korteweg 4, st. Wijz), Hanjo IJkhout (Natuurspeelplaats), Frank Klappe (Wijkpost Centrum, Gemeente Kampen).
vlnr Bruno Tavares (jongerenwerk, st. Wijz), Eelco Last (Scouting De Hanzeluiden), Anne Louise Sikkema (coördinator Korteweg 4, st. Wijz), Hanjo IJkhout (Natuurspeelplaats), Frank Klappe (Wijkpost Centrum, Gemeente Kampen). Aangeleverd.

Samenwerking Het Groene Hart biedt buitenactiviteiten en begeleiding voor schoolgaande kinderen met Buitenschool

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Stichting Wijz Kampen biedt vanaf dinsdag 26 januari activiteiten en begeleiding voor schoolgaande kinderen die niet onder de landelijke regels voor noodopvang vallen. Ze zijn bedoeld voor kinderen die om wat voor reden dan ook wat extra aandacht kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld omdat het thuiswerk lastig gaat, of omdat het thuis echt even te druk wordt. Ouders kunnen hun kinderen zelf aanmelden.

Voor gezinnen met jonge kinderen kan de nieuwe lockdown uitermate belastend zijn. Kinderen gaan niet naar school en zijn aangewezen op thuisonderwijs. Ouders moeten opvoeden, lesgeven, en ze hebben daarnaast vaak ook nog een baan. Dat vraagt veel van ouders en kinderen.

Om in zulke situaties verlichting te bieden heeft Stichting Wijz het project ‘Buitenschool’ opgezet. Zij deed dat in samenwerking met de andere organisaties uit het Groene Hart: De Natuurspeelplaats, Scouting De Hanzeluiden en Wijkpost Centrum van de gemeente.

Op elkaars lip

“De doelstelling van het project is tweeledig”, vertelt Anne Louise van Stichting Wijz. “We willen kinderen die het nodig hebben wat extra begeleiding en een fijne buitenschoolse dagbesteding bieden. Daarnaast willen we ouders die het misschien even niet meer trekken, de mogelijkheid bieden op adem te komen. Het kan heel zwaar zijn als je voortdurend op elkaars lip zit. Dat was in de vorige situatie al zo, maar nu de kinderen ook hele dagen thuiszitten, hebben sommige ouders helemaal geen ruimte meer voor hun eigen gedachten. Dat is niet gezond.”
Bij het project Buitenschool kunnen maximaal 30 kinderen twee dagen per week worden opgevangen. Dat gebeurt in het Groene Hart. Kinderen worden verdeeld over twee groepen. De ene groep blijft de eerste helft van de middag binnen en krijgt onder andere begeleiding bij huiswerk. De andere groep onderneemt een buitenactiviteit. De eerste editie wordt verzorgd door Hanjo IJkhout die een pannenkoekenrun houdt. Later op de middag wisselen de groepen.
Kinderen gaan veel de natuur in en werken tijdens deze middagen samen aan een project: een beleefpad door het Groene Hart. Die blijft in ieder geval bestaan zolang de corona-maatregelen gelden. Als het beleefpad af is (aan het einde van huidige strengere lockdown) kunnen ouders met kinderen een kistje met opdrachten ophalen om in de buitenlucht te doen. De opdrachten zijn opgezet rond het thema groen en buiten zijn. Luister bijvoorbeeld naar de vogeltjes, zaai bloemen en tel de insecten.

Coronaproof

Volgens Anne Louise voldoet het project natuurlijk aan de maatregelen die momenteel gelden. Alles gebeurt op veilige afstand in goed geventileerde ruimtes en waar mogelijk gaan de kinderen naar buiten. Iedere begeleider neemt maximaal vier kinderen onder zijn of haar hoede.

Buitenschool vindt plaats op dinsdag en donderdag van 13.00 tot 16.30 uur en is bedoeld voor jeugd tussen de vier en twaalf jaar. Wie zijn of haar kinderen op wil geven, kan dit doen via Anne Louise Sikkema: 0683690516. Tussentijds instromen is mogelijk. Buitenschool wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van Jeugd Aan Zet en is gratis toegankelijk voor de deelnemende kinderen.

Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 12 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 19 uur geleden
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05