Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Bijzondere verhalen van de recreatieve sporter : Deel 1: Cornelis van Slooten

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - De kranten staan vol met prestaties van sporters die internationaal, nationaal of regionaal in de top meedraaien. Maar achter deze groep zit een flink aantal recreatieve sporters die er ook alles voor doen om hun doelen te bereiken. In deze rubriek bijzondere verhalen van deze sporters. In deel 1 het verhaal van Cornelis van Slooten. Hij werd getroffen door een hersentumor, maar knokte zich terug. Op zaterdag 27 maart wil hij de 2Bruggenloop gaan lopen met als doel om geld in te zamelen voor het goede doel.

Het is donderdag 21 januari wanneer ik Cornelis van Slooten tref. Een man met een bijzonder verhaal. Vroeger woonde hij op Urk, tegenwoordig mag hij zich Kampenaar noemen. Enkele jaren geleden kreeg hij te maken met een hersentumor. "Ik heb 24 jaar op Urk gewoond. Ik ging daar naar school en had daar m'n vrienden. Ineens kom je in Kampen terecht", aldus Van Slooten. Hij belandde in het ziekenhuis. Vervolgens volgde een zwaar revalidatieproces in Zwolle. Daarna kreeg hij een plek in woonlocatie Burgelstee in Kampen voor mensen met een hersenletsel, waar hij goed wordt begeleid.

Epilepsie

Hij heeft een zware tijd achter de rug. Door de tumor kreeg hij last van epilepsie. “Dat komt door de druk op je hersenen. Gelukkig heb ik dat nu onder controle. Door de epilepsie durfde ik niet te sporten. Het vertrouwen in m’n lichaam was weg.”

Roxy

Vervolgens speelde zijn hond Roxy een belangrijke rol. “Ik heb Roxy van de zorgboerderij in Oosterwolde. Het is geen hulphond, maar Roxy heeft me wel geholpen. Door de hond kwam ik andere mensen tegen. Ik ging met Roxy wandelen en m’n vertrouwen keerde terug. Vervolgens ging ik steeds grotere rondes wandelen. Ik kwam meer uit m’n comfortzone. Ik keek niet meer naar wat ik niet kon, maar wat ik wel kon doen. Ik ging voorzichtig weer sporten. Beetje bij beetje werd dat steeds meer.”

2Bruggenloop

Een droom van hem was om weer actief te zijn als hardloper. “Vorig jaar februari ben ik daar weer mee begonnen. Ik ben toen een kleine stukje gaan hardlopen. Dat ging me daarna steeds beter af.” Van Slooten verlegde z’n grenzen. 5 kilometer, 10 kilometer. Nu is zijn doel de 15 kilometer bij de 2Bruggenloop, die op 27 maart staat gepland. “Als het niet doorgaat, ga ik de 2Bruggenloop voor mezelf lopen."'

Hersenstichting

Met zijn sportieve prestatie wil hij geld ophalen voor de Hersenstichting, een organisatie die dicht bij hem staat. Volgens de recreatieve hardloper is zijn leven drastisch veranderd. “Ik heb gemerkt dat structuur een belangrijke factor in m’n leven is. Het heeft invloed op epilepsie. Ik moet heel goed luisteren naar m’n lichaam. Ik heb mijn levensstijl 180 graden gedraaid. Geen alcohol en goede voeding. Ik leef soms als een bejaarde man. Dan lig ik al om 21.00 uur op bed”, lacht Van Slooten.

Missie

Van Slooten ziet het lopen van de 2Bruggenloop als een missie. "Ik kan niet garanderen dat ik het volgend jaar nog kan doen. Ik heb epilepsie niet overwonnen, maar door een manier van leven en medicatie kan ik het wel beperken. Ik wil het nu doen. Iedere stap geeft mij het gevoel van een overwinning."

Voor meer info, kijk op de Facebookpagina van Cornelis van Slooten.

Wilt u als recreatieve sporter ook een plaats in deze rubriek? Stuur een mailtje naar sport@brugmedia.nl

Als het niet doorgaat, ga ik de 2Bruggenloop voor mezelf lopen.

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 10 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 12 uur geleden