De KP41 is hier op het IJsselmeer naar de traditionele zeilende visserijweek vanuit Workum.
De KP41 is hier op het IJsselmeer naar de traditionele zeilende visserijweek vanuit Workum. Job Jager

Restauratie botter KP41 : stoer klussen aan een stoer schip.

Ingezonden Ingezonden

Deze winter staat de botter KP41 van de Kamper Botterstichting in de nieuwe botterloods op de Koggewerf voor een zeer grondige restauratie. Deze botter is ongeveer 120 jaar oud en tot 1921 heeft Jan Diender vanuit Kampen ermee gevist. Een botter om dus zuinig op te zijn en er goed voor te zorgen. Het is niet voor niks een erkend Varend Monument. Goed zorgen voor een botter kunnen de vrijwilligers van de Kamper Botterstichting wel, kijk maar in de Buitenhaven naar de ander stichtingsbotters de KP118 en de KP32. Dit restauratieproject van de KP41 is dermate groot dat er hulp is gezocht in Spakenburg bij Scheepstimmerwerf Nieuwboer, die ooit de KP32 een nieuwe achterkant heeft gegeven. Drie dagen per week is er iemand uit Spakenburg met de KP41 bezig samen met een vrijwilliger van de Kamper Bottersctichting . De andere drie dagen en woensdagavond zijn de vrijwilligers zelf ermee bezig. De KP41 krijgt bijvoorbeeld een hele nieuwe huid,vlak, deken, mastspoor, mastkoker, motor enz. Het werken met enorm dikke en lange eiken planken is niet makkelijk, maar wat is het fijn dat er binnen in de botterloods gewerkt kan worden. De eerste 25 jaar stonden de botters van de Stichting altijd buiten en werd er soms zelfs in de sneeuw doorgewerkt. 

Zodra de coronaregels toestaan om te komen kijken naar deze enorme klus bent U van harte welkom en kunnen de vrijwilligers aan U iets vertellen en laten zien. Ook mooi om te zien hoe de mannen van BWO met de botterscheepshelling bezig zijn. Misschien is straks wel de KP41 de eerste die de nieuwe helling afglijdt de IJssel in. Op de facebookpagina en op de website van de Kamper Botters Stichting is al genoeg te zien en te lezen over deze stoere klus aan deze stoere botter.

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 9 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 11 uur geleden