Nieke Jansen
Nieke Jansen foto kampen.groenlinks.nl/

GroenLinks vindt keuze van raad om toch samen te komen ongelukkig

· leestijd 1 minuut Politiek

KAMPEN - De gemeenteraad van Kampen vergadert ondanks alle beperkingen vanwege Covid-19 nog altijd in de raadszaal. Daar zijn maatregelen genomen om zo veilig mogelijk te werken; de richtlijn is om afstand te houden en alleen de woordvoeders zitten aan de vergadertafel. Wie zich verplaatst, draagt een mondkapje. 

Een deel van de gemeenteraad vergadert al een tijd vanuit huis mee, aansluitend bij de corona-richtlijn om zoveel mogelijk thuis te werken. De invoering van de avondklok leverde een nieuwe beperking voor de raad, die vaak tot laat in de avond vergadert. Vanwege de avondklok begon de raadsvergadering afgelopen week al om 18.30 uur, om toch nog een deel van de vergadering normaal door te laten. Na 21 uur vergaderden alle raadsleden vanuit hun eigen huis verder. 

GroenLinks was ongelukkig met de keuze om toch bij elkaar te komen en speciaal daarvoor op een vroeger tijdstip te starten. Fractievoorzitter Nieke Jansen gaf dat aan namens haar fractie. “Onze fractie heeft de behoefte om toe te lichten waarom wij de hele vergadering digitaal meedoen en pas na 19.30 uur compleet waren. Covid-19 beperkt de vrijheid van iedereen. We houden afstand. We werken thuis als dat kan. Er is een avondklok. Bij wet is geregeld dat de raad bijeen mag komen. GroenLinks kiest ervoor om dat niet te doen. Er is immers geen noodzaak om in de raadszaal te zijn nu we digitaal kunnen overleggen en besluiten. Bovendien willen wij als raadsleden de beperkingen aanvaarden die voor alle anderen gelden. De avondklok leidde tot een vergaderstart om half zeven, om toch fysiek bij elkaar te kunnen komen. Gevolg is, dat mensen afwezig waren vanwege andere verplichtingen, zorg voor kinderen, werk. Gevolg van dit vervroegde tijdstip is ook dat menig inwoner de raadsvergadering niet kon volgen. En juist op dat moment behandelden wij raadsvoorstellen die veel teweeg brachten onder inwoners. De avondklok is een extra en zwaar middel, bedoeld om het aantal besmettingen naar beneden te krijgen. Het draagt niet bij aan deze terugdringing en ook niet aan een sterker draagvlak voor deze en andere maatregelen, als wij als raadsleden alles in het werk stellen om toch fysiek bij elkaar te komen. We kijken in elk opzicht uit naar een goed vervolg.”

Burgemeester Koelewijn gaf een korte reactie. “Het is een zoektocht om steeds opnieuw de belangen te wegen.” Het thema zal nader worden besproken.

Fred Sollie