Afbeelding

Mister M bespeurt een identiteitsCrisis

· leestijd 2 minuten Algemeen

Het is crisis bij het CDA. Niet de gebruikelijke mineurstemming na verloren verkiezingen of na het opdoeken van een kabinet. Nee, Crisis met een hoofdletter C. Want wat aan te vangen met de C als eerste letter van de partijnaam? Die discussie loopt al jaren en wordt aanstaande vrijdag in Kampen gevoerd. Meer partijen verkeren in crisis over hun identiteit zoals ook bij mensen voorkomt en zelfs bij steden en dorpen. Met de Kamper Ui(t)dagen heeft Kampen haar identiteit te pakken. Denkt ze.

Crises komen in de beste families voor. Evenals in de beste samenlevingen en binnen de beste partijen. Onze samenleving kruipt uit de economische crisis maar zakt weg in een morele crisis. Het CDA kampt met een christendemocratische crisis en de PvdA met een sociaaldemocratische crisis. Een heuse identiteitscrisis want niets menselijks is een politieke partij vreemd. De partijvoorzitter van de PvdA heeft geconcludeerd dat de partij terug moet naar haar sociaaldemocratische wortels. Zo zou het CDA terug kunnen gaan naar haar christendemocratische wortels. Daar ligt een stevige uitdaging gezien haar vele afdwalingen van het christelijke pad.

Een stevig christelijk fundament, waarin alleen de SGP heden de rug nog recht houdt, kan een belangrijke verdedigingswal vormen tegen de liberale tijdsgeest en de opkomst van de islamitische cultuur. Met het liberalisme gaan we op weg naar een dictatuur van de meerderheid. We verliezen daarbij onze Nederlandse cultuur van verdraagzaamheid tegenover minderheden. Daar hebben juist de moslims hun entree in Nederland en omgeving aan te danken. De islamisering van West-Europa gaat echter verder. Over dit politiek incorrecte onderwerp praat het niet fijn op feestjes natuurlijk, laat staan bij serieuze aangelegenheden. Desalniettemin is waakzaamheid geboden om onze bonte samenleving te behouden. De christelijke verdraagzaamheid laat in Kampen orthodoxen en libertijnen samen leven. In Nederland vormen meerdere bevolkingsgroepen tezamen onze rijke, multiculturele identiteit. Van rooie rakkers en stugge Friezen in het noorden tot bourgondische Limburgers in het zuiden.

Kampen denkt haar identiteit fantastisch neer te zetten met de Kamper Ui(t)dagen. Behalve een paar Kamper Uien over een koe en een steur is er echter niets dat nog onderscheidt. Een grote braderie met muziekoptredens mag gerust gezellig en realistisch zijn maar laten we het blaten daarover aan schapen overlaten. De identiteit van onze dorpen is aanmerkelijk duidelijker. Of juist niet. Kamperveen kent geen enkel plaatsnaambord. Dus bij welk weiland begint en eindigt de mooie agrarische gemeenschap? Kerkdorp en Noordeinde zijn klein en liggen afgelegen in de periferie van onze gemeente. Noordeinde raakte wel bekend om zijn oehoe. Straks zakt het dorp echter weg in de hoogwatergeul. Wilsum strijdt voor behoud en verbetering van haar uiterwaarden, haar deel van de IJssel en meer. IJsselmuiden krijgt een koopmansidentiteit met de grote ondernemingslust bij kleine en grotere bedrijven. Zalk springt eruit met een levendige identiteit. Een geslaagd openluchttheater, binnenkort een heringericht Kerkplein om hun verhaal en geschiedenis te vertellen en?. een heuse braderie van Chr. Brassband Excelsior volgens inmiddels jarenlange traditie. Ze steken de Kamper Ui(t)dagen naar de kroon als die niet(s) meer voorstellen.

Kampen zou haar christelijke identiteit kunnen koesteren om zich te onderscheiden maar dat is natuurlijk niet hip en modern. Veel makkelijker is het om de meute te volgen en zich mee te laten zuigen in de morele crisis. Aan het CD(J)A de uitdaging om de C weer invulling te geven en uit haar Crisis te geraken. Na het lezen van deze krabbels kunt u het woord crisis niet meer zien of horen misschien. Dan houden we erover op en praten onszelf niet dieper de put in. Laten we juist daaruit stappen en fier onze weg gaan. Onder de constellatie van het kruis of, zo u wilt, van hamer en sikkel.

Mister M

Contact: Krabbels@MrM.nl
Of (archief in eigen beheer):
www.Facebook.com/gekrabbel