Gerwin van der Plaats verzorgt Euifeest-orgelconcert

· leestijd 1 minuut Cultuur

HASSELT - Organist, dirigent en arrangeur Gerwin van der Plaats uit Kampen luistert sinds 2010 het Euifeest in Hasselt op met een concert op  het Holthuisorgel. ?Je mag gerust van een traditie spreken?, aldus de organisatie. De uitvoering vindt dit jaar plaats op zaterdag 8 augustus om 19.30 uur in de Ichthuskerk aan de Kastanjelaan.

Het programma opent en sluit hij af met een koraalfantasie over een bekend geestelijk lied. Daartussen komen verschillende componisten aan bod: Sweelinck met Est-ce-Mars, Rinck met een Rondo, het Andantino van Franck, de Grand Bataille van Waterloo van Ruppe, het bekende Andante Cantabile van Tsjaikovski en ten slotte Sonate III van Guilmant.
?Orkestwerken worden door hem bewerkt tot fraaie orgelmuziek?, legt de organisatie uit. ?Zo heeft hij een paar jaar geleden de toccata van Bach in een swingend jasje van Porter Heaps gegoten. Ook heeft hij furore gemaakt op het bevrijdingsconcert van het Hasselts Mannenkoor met een mooie fantasie over het beroemde lied van Vera Lynn samen met sopraan Clara de Vries. Zijn programma is zeer toegankelijk. Hij wil de luisteraar plezieren.?
Van der Plaats (1977) begeleidde al op jonge leeftijd kerkdiensten. Zijn orgeldocent was onder andere de Rotterdamse stadsorganist van de Laurenskerk Geert Bierling. Hij heeft gestudeerd aan het Fontys conservatorium in Tilburg. Naast het kerkorgel beleeft hij ook veel plezier aan het theaterorgel. Op het Asta-orgel in de Meenthe in Steenwijk heeft Van der Plaats regelmatig zijn improvisatiekunst en virtuositeit laten horen. Zang heeft ook zijn voorliefde. Hij heeft een vijftal koren onder zijn hoede waarmee hij wel eens buitenlandse tournees maakt.
Dit concert wordt georganiseerd door de orgelcommissie van de Ichthuskerk. De kerk is open om 19.00 uur. Na het concert is er aan de bar in de Schakel nog gelegenheid voor een gezellige evaluatie.

Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 12 uur geleden