Afbeelding

Menselijke relaties vormen het cement tussen gelovigen Sozo Mission

· leestijd 1 minuut Cultuur

(door Christiaan Schutte)
KAMPEN ? Een geloofsgemeenschap gedijt vooral door de mooie relaties die je als gelovigen onderhoudt. Dat wist oprichter Jeroen Kanis van Sozo Mission al. Op basis van de anderhalf jaar dat Sozo Mission bestaat als internationale kerk, voortgekomen uit de gelijknamige geloofsbeweging, is hij daarvan nog meer overtuigd geraakt.

Sozo Mission heeft als enige internationale kerk van Kampen een sterk interkerkelijk karakter. Anderhalf jaar na de oprichting als kerk ? dat was toevalligerwijs op 14 februari, de dag van de liefde ? is het team voorgangers bijna geheel vernieuwd en op sterkte gebracht. PKN-dominee Wouter Smit uit Kampen kwam het team versterken en dat geldt eveneens voor Désiré Uwamahoro en Jan Vermeer.

Doorbrekers

Kanis: ?Désiré Uwamahoro komt uit Zwolle. Hij is meester in de rechten en is onder andere betrokken bij de Doorbrekers (een geloofsstroming die zich afficheert als een moderne kerk voor iedereen, red). Jan Vermeer werkt voor Open Doors.?
Kanis zelf en Nestor Tsala werkten al als voorgangers. Met vijf in getal lijken de voorgangers misschien wat sterk vertegenwoordigd in een kerk van zo'n vijftig bezoekers, maar Kanis ziet dat anders. ?Ieder van ons heeft zijn eigen talenten. De een is pastoraal heel sterk, de ander meer organisatorisch?, zegt de Kampenaar die zichzelf ziet als pionier. Hij voegt er aan toe: ?We doen dit vrijwillig. Geen van ons krijgt betaald. Bij een gewone Nederlandse kerk heb je betaalde voorgangers en daarnaast vele commissies, groepen van vrijwilligers die zich inzetten om tal van zaken te organiseren. Wij regelen het vijf voorgangers en een bestuur. De diensten, de muziek, het pastorale werk, noem maar op.?

Engels
De diensten zijn op dit moment voornamelijk in het Engels en het is nog de vraag of dat zo blijft. ?Wat we merken is dat steeds meer randkerkelijke mensen en zij die nog niet geloven maar er wel voor openstaan zich aangetrokken voelen tot Sozo Mission. Een drempel kan zijn dat de diensten in het Engels zijn. Daarom hebben we besloten dat we een groot deel van de dienst vertalen. Op die manier worden de diensten aantrekkelijker voor de Kampenaren zelf?, aldus Kanis, die deze doelgroep als belangrijk beschouwt.

Draai vinden
?Het gaat vaak om mensen die hun draai niet vinden in de meer traditionele kerk. Waarom zij zich aangetrokken voelen tot ons? Ik denk dat wij als kleine kerk heel erg op de lijn zitten van het investeren in pure relaties in plaats van kerkelijke discussies. Niet dat er met dat laatste per definitie iets mis is, maar mensen willen meer dan dat.?