Klokkenluidersgilde luidt ere van Martha

Algemeen

KAMPEN - Het Kamper Klokkenluidersgilde Geert van Wou luidt woensdag 29 juli en donderdag 30 juli de klokken op de toren van de Bovenkerk in Kampen.
 
Op woensdag wordt de Marthaklok samen met andere klokken geluid worden omdat die dag ook de dag van de Heilige Martha is. Op 29 juli, vieren katholieken, Anglicanen en Lutheranen het feest van de Heilige Martha van Bethanië. Martha wordt in de evangeliën van Lucas en Johannes genoemd. Buitenbijbelse bronnen zijn er niet over haar, maar er is wel een omvangrijke traditie om haar heen ontstaan.
De Bijbel zegt over haar dat zij met haar zus Maria en haar broer Lazarus in Bethanië woonde, een plaats niet ver van Jeruzalem. Jezus had een warme relatie met deze familie en kwam er geregeld op bezoek.Johannes verhaalt over de opwekking van Lazarus. Deze was gestorven terwijl Jezus in Galilea was. Toen hij bij hen aan kwam was de man reeds vier dagen begraven. Het is dan Martha die haar geloof uitspreekt: ?Ik geloof dat u de messias bent, de Zoon van God die naar de wereld zou komen?. Vervolgens wekt Jezus Lazarus op uit de dood.
Op 30 juli worden de klokken geluid ter gelegenheid van de tweede Kamper Ui(t)dag. De luiding vindt op die dag plaats van 10.05 uur tot 10.20 uur.