Afbeelding

Nunchaku-man slaat toe op zijn laatste EK

· leestijd 2 minuten Sport

IJSSELMUIDEN ? "Met de Nunchaku in één hand kan ik jou binnen tien minuten een paar bewegingen leren waarmee het voor een leek al snel lijkt of je heel wat kunt. Zodra je moet overpakken en bewegen om met slagen punten te scoren in een wedstrijd op hoog niveau ben je tien jaar verder." Aan het woord is de kersverse Europees kampioen Nunchaku. Oftewel Istvan Imre Eek, de eigenaar van Sportcentrum IJsselmuiden.

Eek weet dus waarover hij praat. Zijn prijzenkast was al aardig gevuld, maar een EK winnen is toch wel de kers op de spreekwoordelijke taart. In dit geval ook letterlijk een dessert. De IJsselmuidenaar stopt namelijk met Kumite, zoals de wedstrijdvariant van Nunchaku heet. Verder kent de sport onder andere ook freestyle.
Waar veel andere vechtsporten een indeling naar gewicht kennen, wordt er bij Nunchaku ingedeeld op basis van lichaamslengte. De meeste concurrentie en dus de hoogste moeilijkheidsgraad zitten in de categorieën tot 1,75 en 1,85 meter. Eek valt in de eerste categorie.
In de finale versloeg hij op het EK in juni dit jaar een Noor van wie hij eerder die dag nog had verloren. ?Het was de enige partij die ik had verloren. Bij Nunchaku is het zo dat je na een verloren wedstrijd nog een kans krijgt om als winnaar in de verliezerspoule weer door te stromen. Ik was al erg gebrand om van de Noor te winnen, maar doordat een strategische fout van mijzelf me de das om deed in die eerste wedstrijd was ik nog meer gemotiveerd om mij daarvoor de revancheren.?
Een filmpje op zijn smartphone laat zien hoe hij in 2,5 minuut zijn gram haalt. De weg naar de finale toe was aanmerkelijk langer. ?Volgens mij, maar dat zeg ik nu uit mijn hoofd, heb ik die dag vijftien wedstrijden gespeeld.?
Als Eek wordt gevraagd zichzelf te typeren als vechter dan noemt hij zich een strateeg die wacht tot de ander in de fout gaat. ?Het gebruik van de nunchaku is aan strikte regels gebonden, qua lichaamsbeweging ben je echter geheel vrij. Ik ben over het algemeen vrij statisch. Je moet alleen wel razendsnel kunnen wisselen qua stijl. Soms ben je een minuut lang aanvaller en een minuut lang verdediger. Het maakt de sport dynamisch en bijzonder uitdagend om te doen.?
Eek, die verder onder andere lessen kickboksen geeft ? zijn andere grote passie ? heeft van kinds af aan met de nunchaku getraind. Het wapen komt uit het Verre Oosten. Niemand minder dat tv-held en gevechtskunstenaar Bruce Lee maakte het wapen wereldberoemd. ?Wat hij doet oogt heel spectaculair, maar wat wij doen met overpakkingen is tien keer moeilijker.? Niettemin heeft het de populariteit veel goeds gedaan. Het was echter een Nederlander, te weten Milco Lambrecht, die het huidige internationale spelsysteem bedacht.
Er was een tijd dat de Nunchaku even uit de gratie leek, maar momenteel neemt de populariteit weer toe. Ook onder kinderen. Speciaal voor hen komt Sportcentrum IJsselmuiden met een serie van vijf lessen. De eerste reeks begint op 4 september, de tweede op 20 november. Toegegeven, dezelfde motivering kan je opgeven voor andere vechtsporten, maar daarom is het niet minder waar dat van Nunchaku je zelfvertrouwen groeit, je respect dient te hebben voor je tegenstander en discipline een hoog goed is. Eek over dat laatste: ?Je bent er niet zomaar. Dat besef je telkens als de nunchaku weer eens uit je hand valt.?
Belangstellenden voor Nunchaku kunnen contact opnemen met het sportcentrum door te bellen met (038) 33 12 910 of een mail te sturen naar scijsselmuiden@hotmail.com.

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 16 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 17 uur geleden