Afbeelding
Picasa

Stepper Hermien Koers valt duurrecord aan

· leestijd 1 minuut Sport

IJSSELMUIDEN/KAMPERZEEDIJK - Een 24-uur record vestigen voor damessteppen, dat is het doel van Hermien Koers van Stepteam Selles Kamperzeedijk op vrijdag 7 en zaterdag 8 augustus. Zij start die vrijdag om 19.00 uur.

In 2012 heeft Peter Groeneveld uit Oldenzaal dit record verbeterd tot 545,9 kilometer. Koers is echter de eerste vrouw die een poging doet. Indien het haar lukt de 24 uur uit te rijden op de supersnelle skeelerbaan in Heerde vestigt zij sowieso een record.

Koers (30) rijdt al zeventien seizoenen stepwedstrijden en heeft met name het sprinten geruime tijd gedomineerd met meervoudige kampioenschappen op nationaal, Europees en wereldniveau. ?Als sprintster heb ik mij, denk ik, inmiddels wel bewezen?, vertelt de IJsselmuidense. ?Maar mede omdat de concurrentie jonger en sterker wordt, zocht ik een nieuwe uitdaging. En ook omdat ik de laatste jaren merkte dat mijn duurvermogen steeds beter werd, kwam ik op het idee van dit 24-uur record. Ik wil gewoon de eerste vrouw zijn met een officieel record.?

Koers is op twaalfjarige leeftijd verslingerd geraakt aan het steppen. ?Een vriend van mij stepte al en toen een buurjongen lid werd en mij meevroeg, was ik verkocht. Voor mij is steppen uniek. Heel intensief en gezond. Bovendien kun je het beoefenen op recreatief niveau en op wedstrijdniveau, individueel en als groep. Het is bovendien heel toegankelijk en die gezelligheid en sportiviteit vormen voor mij een perfecte combinatie.?

Met deze recordpoging wil zij haar sport promoten. ?Er wordt nog altijd lacherig gedaan over steppen omdat de sport klein is en er meestal gedacht wordt aan kindersteps. Dat is allang niet meer zo. Tegenwoordig zijn er steps met twee 28 inch wielen en carbon frames. Tijdens de Eurocup op Flevonice in mei reden we een wedstrijd van 54 kilometer. Dan moet je echt wel aandacht aan spierkracht, conditie en tactiek besteden.?

Behalve zeventien seizoenen wedstrijdervaring is Koers ook fysiotherapeut en trainer van Stepteam Selles Kamperzeedijk. Belangrijke factoren bij de voorbereiding. ?24 uur steppen is heel iets anders dan een wedstrijd van, zeg, twee uur. Ik heb dus heel veel tijd besteed aan trainen om mijn lichaam te wennen aan de langdurige beweging en houding. Daarnaast heb ik veel aandacht besteed aan voedingsaspecten en mentale voorbereiding.?

Dit laatste is wellicht het allerbelangrijkst. ?Mentaal wordt het een zware opgave, maar hierin ligt gelijktijdig ook de enorme uitdaging. Natuurlijk heb ik een aantal kilometers als einddoel in gedachten, maar daar wil ik mij niet teveel op richten. Daarvoor zijn er ook teveel factoren die invloed hebben. Pas achteraf kan ik zeggen of ik tevreden ben. Voor nu kan ik alleen zeggen dat het een extreem doel is én dat dit het goede moment is.?

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 5 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 17 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 18 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57