Afbeelding

Geld voor herinrichting dorpsplein Zalk

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Het dorpsplein van Zalk nodigt volgens omwonenden en Dorpsbelangen niet uit om het dorpje verder te ontdekken. Om dit te veranderen stelden zij het projectplan 'Herinrichting Kerkplein Zalk' op. Voor de plannen is 190.000 euro nodig. De provincie betaalt 70.000 euro en het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag 120.000 euro beschikbaar gesteld.

"We zijn trots op ons dorp en haar bewoners en willen een verhaal vertellen over de kern, de kerk en het landschap." Die boodschap valt te lezen in het projectplan dat door de dorpsbewoners is ingediend. De maatregelen uit het plan moeten eraan bijdragen dat bezoekers of voorbijgangers uitgenodigd worden om het dorpje te ontdekken.
Om dit te bereiken moet allereerst het Kerkplein aangepakt worden. Het plein moet de verblijfsruimte worden die leidt tot verdere verkenning. Om dit te bereiken willen de indieners onder de bestrating aan pakken. Deze moet dorpser worden dan het asfalt dat nu op sommige plekken ligt en moet door heel het dorp meer één geheel vormen. Ook wordt in het dorp een aantal bankjes geplaatst die bovendien op een geplande wandelroute liggen. Het café bij het plein moet bovendien meer betrokken worden bij het plein. Dit wordt gedaan door het plein een opener uitstraling te geven.
Aanvankelijk was het de bedoeling om de bestaande bomen op het Kerkplein te vervangen door nieuwe leilindes en deze dichter op de huizen te plaatsen om zo meer zicht op de kerk te krijgen. Het Bomenmeldpunt stond hier niet onwelwillend tegenover, mits de bewoners van het Kerkplein akkoord gingen met herplant. Inmiddels zijn de bewoners onderling tot de slotsom gekomen dat zij afzien van de herplant van de inmiddels gekapte bomen. Wel zijn er aan de entree van Zalk ter hoogte van de Zalkerdijk nieuwe bomen aangeplant. De kosten die hiermee bespaard zijn, worden gebruikt om het plein aan te pakken.
De gemeente stelt het geld beschikbaar uit het budget voor de versterking van het Nationaal Landschap IJsseldelta.

Wethouder Van den Belt (links) en Liset Vollebregt van de WachtVerzachter.
Zandloper overhandigd aan wethouder Van den Belt als markering start WachtVerzachter Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Livera alweer 5 jaar terug in Kampen en dat wordt gevierd met 5 dagen met 20% korting Partnerbijdrages 15 uur geleden
Afbeelding
Wijkverpleging IJsselheem, werk dat er echt toe doet Partnerbijdrages 15 uur geleden