Afbeelding

Privatisering culturele instellingen van de baan dankzij prijsverhoging

· leestijd 1 minuut Cultuur

(door Nick de Vries)
KAMPEN - De privatisering van de Gemeentelijke Expositieruimte en de Koornmarktspoort is van de baan. De gemeente denkt een andere manier gevonden te hebben om de bezuinigingstaakstelling te realiseren. Het college van b en w heeft besloten de toegangsprijs voor het Stedelijk Museum, de Gemeentelijke Expositieruimte en de Koormarktspoort te verhogen.

Volgens het college van b en w zijn de prijzen van de genoemde instellingen veel te laag in vergelijking met andere gemeentes. Een bezoek aan het Stedelijk Museum kost vanaf september voor volwassenen 6 euro (was 5 euro). De entree voor de Koornmarktspoort en de Gemeentelijke Expositieruimte zijn al verhoogd van respectievelijk 1 en 2 euro naar 2,50 euro.
De verwachte opbrengst van deze verhoging is in 2015 (nog vijf resterende maanden) zo'n 6.700 euro en daarna per jaar zo'n 14.875 euro. Het geld wordt gebruikt om de bezuinigingstaakstelling van 30.000 euro te realiseren. Dit bedrag dekt de bezuiniging nog niet, volgens het college kan het overige geld bespaard worden door goedkoper personeel te huren, als dat ingeschakeld moet worden, en door minder exposities te houden.
Door de verhoging van de entreegelden is het volgens het college van b en w niet meer nodig om de Koornmarktspoort en de Gemeentelijke Expositieruimte te privatiseren. Aanvankelijk was dat onderdeel van de plannen om kosten te besparen. Het college zegt dat zij geen poging heeft gedaan om een koper te vinden, omdat zij eerst zocht naar een alternatieve oplossing. Deze hebben zij in de prijsverhoging gevonden.
De verwachte opbrengst van de prijsverhoging is gebaseerd op het bezoekersaantal van 2014. Burgemeester Bort Koelewijn verwacht niet dat de prijsverhoging ten kostte gaat van de bezoekersaantallen van de instellingen. "Ik denk niet dat een bezoeker zich af laat schrikken door dit minimale prijsverschil."