Tijdelijke extra maatregel waterveiligheid Kampereiland

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEREILAND - Om de buitenpolders van Kampereilanden (tussen het Zwarte Meer en de oude Zuiderzeedijken) te beschermen tegen overstroming, neemt Waterschap Groot Salland tijdelijk extra maatregelen totdat een deel van de dijk langs het Zwarte Meer voldoet aan de gestelde norm (in 2018).

KEI Brigade: vrijwillig team van 270 man sterk
In de komende maanden richt het waterschap op diverse plaatsen langs de dijk zandzakkendepots in. Als hoogwater dreigt te ontstaan, dan wordt de nieuw op te richten KEI Brigade gemobiliseerd en wordt binnen een paar uur de zandzakken op de dijk gelegd. Deze maatregel zorgt ervoor dat de dijk tijdelijk wordt versterkt en daardoor een hoger veiligheidsniveau bereikt.

Snel, betrouwbaar en preventief
Door de aanwezigheid van depots met zandzakken in het gebied kunnen we sneller handelen. Uit de praktijk (hoogwater in 2012 en voorjaarsstorm voorjaar 2015) blijkt namelijk dat de dijk onder natte omstandigheden slecht bereikbaar is. Ook is storm niet goed voorspelbaar en daardoor is de beschikbare tijd om in te grijpen gering.
Het plan is vanaf oktober 2015 gereed en treedt in werking bij storm, wanneer de balgstuw Ramspol sluit en de waterstanden blijven stijgen. Dit betekent dat we zandzakken leggen vóórdat er sprake is van een serieuze hoogwaterdreiging.

Oefening
In februari 2015 is er met de huidige Hoogwaterbrigade (Kampen Midden) al geoefend met het aanleggen van depots en het leggen van zandzakken op Kampereiland. Uit de evaluatie blijkt deze aanpak een betrouwbare methode die goed uitvoerbaar is en ervoor zorgt dat het afgesproken beschermingsniveau wordt behaald totdat de dijkverbetering is gerealiseerd in 2018.

Beproefde aanpak
Het waterschap heeft goede ervaring met de inzet van vrijwillige Dijkwachters en Hoogwater Brigadiers. Met een groep van 800 man en vrouw sterk, komen zij in actie als het water hoog komt. Het is een betrouwbare en beproefde methode om adequaat te handelen en de veiligheid te waarborgen. De werving van kandidaten voor de nieuwe KEI Brigade start deze week. Geïnteresseerden vinden op de website van Waterschap Groot Salland (www.wgs.nl/kei) meer informatie en kunnen zich hier ook direct aanmelden. In september wordt de nieuwe KEI Brigade opgeleid. Zo staat alles goed in de steigers voordat het stormseizoen begint.

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 13 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 15 uur geleden