Afbeelding

Raadspraat: Werk of geen werk!

· leestijd 1 minuut Algemeen

"Het is alweer een tijd geleden dat ik een artikel heb geschreven voor raadspraat. Toen ik het verzoek kreeg om een nieuw stuk te schrijven, vroeg ik mij gelijk af waarover ik zou gaan schrijven. De vorige keer was het meer een algemeen stuk. Nu zal ik trachten toch wat specifieker te zijn over actuele politieke thema's in de gemeente Kampen.

Een aantal partijen in onze raad blijft zich zorgen maken over het aantal werklozen en de bijstand uitkeringen. Ik ook. Maar oplossingen, zoals volkstuintjes in het groen hart en vrijwilligerswerk etc. zijn mijns inziens geen oplossingen, we zullen met structurele oplossingen moeten komen. Met andere woorden werkgelegenheid creëren. Dit zal het merendeel van deze problematiek oplossen.

Het heeft geen enkele zin om maar te blijven roepen dat er in de toekomst nog maar weinig woningbouwbehoefte in Kampen is, de meest recente gegevens spreken dit tegen. Het heeft geen zin om vast te houden aan het standpunt dat er geen woningbouw moet komen over de Zwartendijk (Reeve), maar waar dan wel, in het groene hart?. Het heeft geen zin altijd maar te blijven roepen, we willen werk gelegenheid bevorderen en mensen uit de bijstand krijgen, maar we willen geen nieuw industrieterrein of een 2e Zuiderzeehaven. Hoe krijgen we de mensen dan uit de bijstand en waar gaan we dan een nieuw industrieterrein realiseren, naast het nieuwe KWC wellicht? Ook voor mij komt inbreiding op de eerste plaats, maar helaas zo veel hebben we niet meer in te breiden.

Juist nu we denken uit de recessie op te krabbelen moeten we de kansen grijpen. Het meedoen in het nieuwe programma van Zwolle, Kampen en Meppel 'Port Zwolle koerst op wereldhaven' is een van die mogelijkheden en van essentieel belang. Werkgelegenheid en inherent daaraan woningbouw, zijn de motoren waar onze economie op draait. Vergroten van de sluizen bij Kornwederzand en het uitdiepen van de vaargeul in het IJsselmeer , zijn beide belangrijke werkzaamheden omdat ze voor de toekomst nieuwe mogelijkheden bieden, mogelijkheden tot bevorderen van de werkgelegenheid en dus een van de lokale economie. Willen we van Kampen een echte stad maken, dan zullen we deze mogelijkheden met beide handen moeten aangrijpen.
Niet meedoen betekent stilstand en stilstand betekent achteruitgang. Ik heb al gezegd: niet ten koste van alles. Maar willen we voor de toekomst voor al onze inwoners een dak boven het hoofd en een fatsoenlijk belegde boterham op het bord? Willen we in de toekomst een stad waar het goed wonen, werken en recreëren is en blijft? Willen we een levende en bruisende stad ? Ja toch?!

Boven alles blijft staan, dat een van onze belangrijkste opdrachten is, te blijven te zorgen voor de sociaal zwakkeren in onze samenleving. Maar wees niet ziende blind en horende doof."