Afbeelding

GroenLinks: 'onderzoek mogelijkheden basisinkomen'

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - GroenLinks Kampen wil de mogelijkheden voor een basisinkomen onderzoeken. De fractie van GroenLinks heeft alle andere fracties uitgenodigd om mee te denken over mogelijkheden voor een onvoorwaardelijke of een meer stimulerende bijstand.

Fractievoorzitter Nieke Jansen: "Wij willen allemaal mensen meedoen in onze samenleving. Daar heb je inkomen voor nodig, via werk of een uitkering. Voor een echt basisinkomen is Den Haag aan zet, maar in Kampen kunnen we wel een eigen koers kiezen als het gaat om de bijstand. Die bijstand is nu voor sommige mensen eerder een obstakel dan een stimulans. Als je veel tijd moet steken in solliciteren, terwijl er al jaren geen werk blijkt te zijn, gaat het twee keer mis. Mensen verliezen hun energie en zelfrespect door al die uitzichtsloze sollicitaties en gaandeweg hebben ze geen ruimte meer bijvoorbeeld voor vrijwilligerswerk of voor hun werk als kunstenaar. Dat kan anders, denken wij."

Jansen: "De gemeente is verantwoordelijk voor participatie. Dat geeft aan de raad de ruimte om na te denken over de vraag hoe mensen meer kunnen meedoen. Nu ervaren veel mensen de bijstand als een regeling met veel plichten en controle en weinig stimulans. GroenLinks wil dat veranderen door meer uit te gaan van vertrouwen in mensen en door meer ruimte te geven.  Een experiment met minder verplichtingen kan dan ruimte bieden bijvoorbeeld voor mantelzorg, een kleine baan, een begin van zelfstandig ondernemen of vrijwilligerswerk."

GroenLinks houdt woensdagavond 30 september een bijeenkomst in het gemeentehuis om mensen te informeren over het basisinkomen en te brainstormen over mogelijkheden voor experimenten met de bijstand.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00