Afbeelding

Aanpak Wortmanflats krijgt vervolg

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Kampen heeft de een bedrag van 106.000 euro gekregen om wijken met een gezondheidsachterstand aan te pakken. De gemeente heeft naar eigen zeggen relatief veel van deze wijken. Het geld wordt dit jaar wederom ingezet voor het project 'Leren met de Wortmanflats.

De gemeente Kampen neemt deel aan het landelijke stimuleringsprogramma voor een lokale, integrale aanpak van gezondheidsachterstanden: ?Gezond in de Stad (GIDS)'. Doel van het programma is om de sociaal economische gezondheidsachterstanden in wijken te verminderen. Vanuit het programma ontvangt de gemeente voor 2015, 2016 en 2017 een bedrag van 106.000 euro per jaar.

In de Wortmanflats wonen veel huishoudens met meerdere problemen en in de wijk was veel overlast van hangjongeren en door drugsgebruik. Sinds begin 2014 werkt de gemeente Kampen samen met bij de wijk betrokken instanties aan een integrale aanpak volgens het Kamper Kompas. De aanpak loopt langs twee sporen. Allereerst wordt er actie ondernomen met gezinnen om de stapeling van problemen aan te pakken en zelfredzaamheid te bevorderen. Ten tweede komen de instanties in actie met de buurt: samen met een voorhoede van bewoners die iets willen en kunnen doen voor hun buurt wordt de leefbaarheid van de buurt verbeterd.

Wethouder Eibert Spaan: ?Er is vanuit het programma enthousiast gereageerd op onze aanpak en de opbrengsten. Met de aanpak in de Wortmanflat (maar bijvoorbeeld ook in de Geert van Woustraat) hebben we met onze partners een aanpak ontwikkeld waarmee we goed aansluiten bij de inwoners: we zijn aanwezig, luisteren naar wat er leeft en speelt en ontwikkelen op basis daarvan onze aanpak. Met de inzet van de GIDS middelen willen we dit soort aanpakken voor en door de buurt continueren, waarin resultaten niet alleen individueel (oplossingen op maat) maar juist ook collectief (zoals het met de buurt maken van een speeltuin, het instellen van een buurtwacht en het organiseren van activiteiten) kunnen zijn.?

Daarnaast wordt vanuit het programma aangegeven dat veel gemeenten nog voorbij gaan aan ?de basis op orde' (financiën en administratie) in de huishoudens, terwijl dit juist vaak de kern van de problematiek is. Dit was één van de opgedane ervaringen in de aanpak van de Wortmanflats. De aanpak van Kampen in de Wortmanflats wordt daarom als ?best practice' opgenomen op de website www.gezondin.nu van GIDS.

 

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00