Torn zwaait af met prachtig concert CKSO

· leestijd 1 minuut Cultuur

(door Niek Teune)
KAMPEN ? Donderdag 2 juli jongstleden gaf het Christelijk Kamper Symfonie Orkest een prachtig concert in het repetitiegebouw van Caecilia, gelegen aan Noordweg 94 te Kampen. Het was tevens het laatste concert waarbij het orkest onder leiding stond van dirigent Leo Torn. Torn hangt zijn dirigeerstok aan de wilgen, waardoor het orkest vanaf volgend seizoen onder leiding staat van dirigent Vincent Pollemans.

CKSO is een gezellig, toegankelijk orkest voor iedereen, dat is opgesplitst in een jeugdorkest en een volwassenenorkest. Het jeugdorkest begon het concert, dat om 19:30 uur van start ging, met een mooi gezang. Bij elk stuk werd vooraf het nodige verteld door dirigent Leo Torn. Zo wisten de toegestroomde luisteraars de muziek beter in hun context te plaatsen. Het jeugdorkest wist een goed niveau te halen. Dit was een behoorlijke prestatie, omdat een gedeelte van de jeugd al op vakantie was. Desondanks genoot het publiek van de enthousiastelingen, bij wie menig zweetdruppeltje op het voorhoofd parelde.

Het volwassenenorkest van CKSO startte hun uitvoering ook met een gezang. Torn wist met zijn rustige, evenwichtige manier van dirigeren zowel de zaal als de musici in vervoering te brengen. Ook bij het volwassenenorkest vertelde de dirigent voor aanvang van het muziekstuk een beetje achtergrondinformatie of een anekdote. Een speciale vermelding verdienen de symfonie ?Typewriter' van Leroy Anderson en de ?Radetzky Mars' van Johann Strauss. Het publiek genoot van de keurig opgedragen muziek. Bij de Radetzky Mars wist Torn het publiek dermate te enthousiasmeren, dat ze op zijn gebaar luid meeklapten.

Leo Torn kan voldaan terugkijken op zijn allerlaatste concert. ?Ik stop met mijn werkzaamheden. Daaronder valt ook het dirigeren van het Christelijk Kamper Symfonie Orkest. Het is nu tijd voor nieuwe uitdagingen. Mijn periode bij dit orkest heb ik als zeer prettig ervaren. We zijn samen naar een hoogtepunt toegegroeid, namelijk het 25-jarig jubileum van CKSO. Bij onze optredens hebben we toen veel mensen ontroerd. Ook vanavond zullen er vast mensen geraakt zijn, want ondanks de hitte werd er met plezier gespeeld, zowel bij de volwassenen als bij de jeugd. Ook heb ik weer gemerkt dat het publiek ons een warm hart toedraagt.'

Ook bestuurslid Arjan Broekhuizen blikt tevreden terug. ?Er is elke donderdagavond hard voor geoefend. Met name bij de jeugd spatte het plezier ervan af. Het is goed dat ze zich hebben laten zien aan het publiek. Want als plezier aanwezig is, dan wordt er echt muziek gemaakt. Muziek maken is namelijk meer dan alleen een paar nootjes lezen. Zie het orkest maar als een auto. Wanneer er een onderdeel ontbreekt, gaat het mis. We hebben elkaar nodig om mooie muziek te maken. In mijn ogen is dat vanavond zeker gelukt.'

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00