Frank Klappe, wijkbeheerder Groen en Groen wethouder Jan Peter van der Sluis hangen mezenkastjes op.
Frank Klappe, wijkbeheerder Groen en Groen wethouder Jan Peter van der Sluis hangen mezenkastjes op. aangeleverd

Mezenkastjes van hout uit eigen gemeente

Algemeen

KAMPEN -  Dit voorjaar hangt de gemeente Kampen weer nestkastjes op voor koolmezen en pimpelmezen in de buurt van eiken. Mezen zijn dol op vooral jonge eikenprocessierupsen. De nestkastjes zijn gemaakt door stichting ARTicipatie en gemaakt van hout van gekapte of omgewaaide bomen uit de gemeente Kampen. 

Er worden onder andere 47 nestkastjes opgehangen in het Stadspark, De Omloop, Groenendael en de Oosterlandenweg. Ook worden er 25 nestkastjes opgehangen aan de Flevoweg. Deze nestkastjes zijn gemaakt door geWOON Kampen, werk & dagbesteding.

Al een paar jaar neemt het aantal nesten van de eikenprocessierups toe. Getracht wordt de overlast daarvan zoveel mogelijk te beperken door de rupsen te bestrijden op plekken, waar zij overlast veroorzaken. 

Bij de bestrijding van de eikenprocessierups speelt de natuurlijke omgeving van de eiken een rol. Op steeds meer plekken wordt de directe omgeving aangepast. Denk aan het planten van meer heesters en bloembollen, het zaaien van een bloemenmengsel en het maken van een houtwalletje van boomstammetjes. Dit alles om meer insecten te lokken die als natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te boek staan. Dat zijn bijvoorbeeld verschillende soorten gaasvliegen, kevers en lieveheersbeestjes.

De eikenprocessierups kan voor veel overlast en zelfs voor gezondheidsklachten veroorzaken. Elke rups heeft honderdduizenden die jeuk, bultjes en oogklachten veroorzaken.