Afbeelding

Nieuwe aardappelen bij 't Rechterveld

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

De eerste nieuw aardappeloogst is binnen en dat betekent dat mensen vanaf vandaag (dinsdag 7 juli) kunnen genieten van nieuwe aardappelen. De boerderijwinkel heeft vier verschillende soorten.

Door het koude voorjaar is er een week later geoogst dan gebruikelijk. Fré van der Linde: ?Eind maart hebben we de aardappelen gepoot: Frieslanders, Parels, Eigenheimers en Bildstars. Vervolgens was er een langdurige koude periode, waardoor er weinig activiteit was bij de aardappelen.?
In totaal heeft 't Rechterveld 17 hectare aardappelen gepoot. Zeven hectare zijn zogenoemde frietaardappelen. Die gaan naar de patatfabriek. De resterende tien hectare zijn consumptieaardappelen. Genoeg aardappelen voor de verkoop tot en met mei volgend jaar.

Het oogsten van de eerste aardappelen dient voorzichtig te gebeuren. ?Deze aardappelen hebben nog geen schil en zijn jong en kwetsbaar. Daarom rooien we het in begin handmatig met een kleine rooimachine. De komende tijd groeien de aardappelen nog steeds. Daarom worden ze per week gerooid. Dat is de reden waarom nieuwe aardappelen wat prijziger zijn. Er komt veel handwerk aan te pas en de opbrengst is gering. In september wordt de rest van de aardappelen met een grote rooimachine geoogst, omdat ze dan volgroeid zijn. Ze zijn dan ook bewaarbaar.

't Rechterveld verkoopt diverse producten (aardappelen, groente en fruit, vlees en zuivel) in de eigen boerderijwinkel en op de markt in Kampen en IJsselmuiden. Elke donderdag is 't Rechtveld met een kraam aanwezig op de markt op het Markeresplein in IJsselmuiden. Elke vrijdag op de markt bij winkelcentrum Penningkruid in Kampen. In beide gevallen van 09.00 tot 16.00 uur. In de bouwvakvakantie zijn de tijden van 09.00 tot 14.30 uur.

Wie deze week nieuwe aardappelen wil, moet naar de boerderijwinkel, want donderdag 9 en vrijdag 10 juli staat 't Rechterveld niet op de markt wegens vakantie. Meer informatie op www.boerderijwinkelrechterveld.nl.

't Rechterveld
Rechterveldweg 8 Kampen
(038) 338 8233