Afbeelding

Bibliotheek op School in strijd tegen laaggeletterdheid

· leestijd 1 minuut Cultuur

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Het college van burgemeester en wethouders hoopt dat alle scholen in de gemeente meedoen aan het project 'Bibliotheek op School', dat laaggeletterdheid moet tegengaan. Zij heeft een werkgroep samengesteld die een visie en ambitie uitwerken en die moet bekijken hoe het plan gefinancierd kan worden. Voor de uitrol over alle scholen is 90.000 euro nodig en dat bedrag is er op dit moment niet.

Volgens het college is goed lezen en schrijven van groot belang voor de carrière van schoolverlaters. Toch verlaat zo'n 25 procent van de basisschoolleerlingen de school met een taalachterstand van 2,5 jaar ten opzichte van klasgenoten. Het college denkt dat plezier in lezen de taalontwikkeling stimuleert, maar ziet dat kinderen steeds minder lezen. "Een kwart van de leerlingen in groep 8 leest zelden of nooit thuis een boek."

Het project 'Bibliotheek op School' moet daar verandering in brengen door ervoor te zorgen dat er op school altijd boeken voor handen zijn. "Scholen die aan het project meedoen laten al een significante toename van het aantal leerlingen met een taalachterstand zien", aldus burgmeester Bort Koelewijn.

Op deelnemende scholen wordt een (digitale) bibliotheek gezet voor alle groepen. Er staat een actuele collectie van boeken die aansluiten bij de thema's op school. Kinderen worden door een leesconsulenten geholpen in de zoektocht naar een boek dat hen interesseert.

Het plan is opgezet door de schoolbesturen IRIS en OOK in samenwerking met de openbare bibliotheek. De besturen van deze scholen vinden dat iedere school in de gemeente mee moet kunnen doen aan het project, zodat ieder kind dezelfde kansen krijgt. De ambitie is dat in 2018 alle 34 scholen meedoen. Volgens het college is de haalbaarheid hiervan voor een groot deel afhankelijk van de scholen zelf. Omdat er geen geld vanuit de gemeente beschikbaar is, zullen zij zelf een oplossing voor de kosten moeten vinden.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.