coaster/kustvaarder Johannes
coaster/kustvaarder Johannes Job Jager

van kogge tot coaster en van kogge "in" coaster.

· leestijd 1 minuut Ingezonden Ingezonden

Meer dan 10 jaar geleden kwam de gemeente Kampen met het idee om de Koggewerf meer een erfgoeduitstraling te geven. In het rapport van "Kogge tot Coaster" is het allemaal te lezen. De titel is een verwijzijng naar de Kamper Kogge en de coaster die al jaren bij de koggewerf ligt de Johannes. Een kogge is als vrachtschip eigenlijk een voorloper geweest van een coaster( kustvaarder). Met de erfgoeduitraling op de werf komt het wel goed als je ziet hoe prachtig de nieuwe Botterloods geworden is hoe mooi de Botterhelling gaat worden. De Kamper Botterstichting maakt al druk gebruik van de loods met het restaureren van de oude botter KP41. 

Op de Koggewerf ( straks Maritiem Erfgoed Centrum Overijssel) is na de herindeling en aankleding zeer waarschijnlijk geen plek meer voor de IJsselkogge. Dan komen wij weer terug op het idee om de IJsselkogge "in" een coaster te plaatsen. De Kamper Johannes is daar te klein voor. Er zijn nog genoeg groter oude monumentale coasters te koop met een erfgoeduitstraling die vereist is. Plaats de IJsselkogge in het ruim met mooi bovenaanzicht vanaf het dek. Maak het ruim toegangelijk om de IJsselkogge van onderen te bekijken, Geef de hele coaster een museale uitstraling en klaar is de varende "Hanze experience". Dit varende Hanzemuseum kan in het kielzog met de Kamper Kogge mee naar verschillende hanzedagen in binnen- en buitenland. Samen varen ze dan weer de oude Hanze routes.

De thuishaven van het varende Hanzemuseum moet natuurlijk in ons mooie Kampen blijven en het mooiste is een ligplek bijna boven de vindplaats van de IJsselkogge. Bij de oudste Vischrookerij van Nederland die nog op zijn originele plek staat. Zo krijg je een Maritieme Boulevard of Erfgoedkade van de Stadsbrug langs de bruine vloot en het Maritieme Erfgoed Centrum Overijssel tot en met de oude Vischrookerij.  De oude kadekraan weer plaatsen en een ouderwets kettingbrugje tussen Koggewerf en het Gait Berkpad om naar het varende museum en de Vischrookerij te lopen , en klaar is de kade. Kijk maar in Antwerpen hoe mooi zo'n kade kan worden. Het blijft een leuk plan met een varend museum het publiek in alle Hanzesteden zelf te bezoeken. En zijn er geen hanze evenementen dan komen de toeristen naar onze mooie Hanzestad om alles te bekijken.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 12 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 17 uur geleden