Afbeelding
Aangeleverd

Inspiratie uit het buitenland

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Ambitieus als we ze zijn, moeten we stellen dat Nederland matig scoort op de Environmental Performance Index (EPI). Dit is een internationale scorekaart als het gaat om duurzaamheid. We staan slechts op plek 11. Landen zoals Oostenrijk en Zweden staan boven ons.  Waarom scoren deze landen beter? Het antwoord op deze vraag is met bestudering van de toelichting bij de EPI eenvoudig te vinden.

Ten eerste hebben de beter scorende landen de natuur als bondgenoot. Zo maken de Alpenlanden Oostenrijk en Zwitserland dankbaar gebruik van waterkracht dankzij de altijd aanwezige hoogteverschillen. Ten tweede hebben de beter scorende landen simpelweg meer ruimte. Meer ruimte betekent meer mogelijkheden. Meer ruimte betekent ook minder weerstand onder de bevolking. Zweden is ongeveer 11 keer groter dan Nederland en er wonen maar 10 miljoen mensen. De kans dat een windmolenpark in Zweden problemen oplevert voor de achterbuurman of een dorpsgezicht aantast is kleiner dan in Nederland.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er ook nog een derde oorzaak is waarom wij niet uitblinken. Landen zoals Oostenrijk en Zweden zijn slimmer en effectiever. Zij zouden voor ons een bron van inspiratie moeten zijn. Ik behandel in deze bijdrage slechts één voorbeeld: het stimuleren van reparatie en hergebruik van consumentengoederen.

In Zweden is het mogelijk om reparatiekosten af te trekken van de inkomstenbelasting. In Oostenrijk hebben lokale overheden een fiscale reparatiebonus tot maximaal € 100 per reparatie ingevoerd. Het bespaarde bedrag wordt zonder administratieve rompslomp direct in mindering gebracht op de reparatiefactuur. Simpeler kan het niet. De effecten zijn reusachtig. Het bespaart aantoonbaar middelen en geld en het schept banen in de regio.

Duurzaamheid zit hem niet alleen in het bouwen van windmolens en zonneparken. Duurzaamheid zit hem vooral in het effectief beïnvloeden van ons gedrag, opdat het verandert. Landen om ons heen bewijzen al langere tijd dat dit ook mogelijk is zonder dat wij daar grote investeringen voor hoeven te doen. Ook het invoeren van een lokale reparatiebonus draagt aantoonbaar bij aan duurzaamheid. Als bonus levert het ook nog eens extra banen in de regio op. Wie kan daar op tegen zijn?

Mr. Vincent Agema
Vivan Accountants- adviseurs
kampen@vivan.nl
https://vivan.nl


Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 13 uur geleden