Afbeelding

Raadspraat Gemeente Belang Kampen: Verplaatsing gemeentewerf

· leestijd 2 minuten Algemeen

Buitenkansje, win-win-situatie, unieke mogelijkheid, veel geld mee te besparen... Dat zijn termen die afgelopen week over de tafel gingen in de Commissie RO en in de Raad. We hebben het over de verplaatsing van de gemeentewerf van de Loswal naar de Zendijk in IJsselmuiden.

Een ondernemer uit IJsselmuiden had zijn bedrijfsgebouwen en ondergrond ter ruiling/koop aangeboden. De gemeente verkrijgt zijn opstallen en de ondernemer neemt van de gemeente de ?oude? werf over aan de Loswal. Even voor uw beeldvorming we verkrijgen 5.374m2 grond en leveren 10.348m2 in. De grond van de gemeente is weliswaar verontreinigd met een zoutverontreiniging maar die dient de gemeente eerst nog te saneren (kosten 50.000 euro) de verdere verontreiniging die is aangetroffen staat het gebruik als industriegrond niet in de weg. De gemeente betaalt in deze transactie 319.000 euro toe. Tot zover de onroerend-goed transactie. Die wordt eerst uitgevoerd en daarmee is de gemeente de trotse eigenaar van een terrein met loodsen aan het Tasveld in IJsselmuiden. Maar dan...

Dan moet er verbouwd worden, want de gemeentelijke diensten kunnen daar niet zomaar intrekken. Een verbouwing naar de eisen van de gemeente is becijferd op 1.035.175 euro exact te doen volgens een 'programma van eisen' wat de gemeentelijke diensten opstelde. Verder nog wat verhuis- en inrichtingskosten van een extra 300.000 euro. Mooie klus zou je denken, daar staan de Kamper aannemers wel voor in de rij. Immers de gemeente betaalt binnen 30 dagen haar facturen en is een solide opdrachtgever! De gemeente heeft een Inkoop- en aanbestedingsbeleid vastgesteld in maart 2014. Daar staat precies in hoe we zullen handelen als we wat te verbouwen of te bouwen hebben. Enkele punten: we willen meer mensen met een WSW-indicatie aan het werk hebben, we willen de lokale economie stimuleren, we willen een eenduidige en transparante werkwijze hanteren bij aanbestedingen en we willen een integere en betrouwbare opdrachtgever zijn!

Mooie klus te vergeven dus aan onze lokale aannemers, althans aannemers die ingevolge de regelgeving uit ons beleid voor die klus in aanmerking kunnen komen. We kopen de grond en de bestaande opstallen en als het dan ons eigendom is gaan we aanbesteden. Zo hoort het.

Nee zo doen we dat niet. In de deal is begrepen dat die ondernemer ook de verbouwing doet. De ondernemer staat niet als aannemer te boek bij de KvK, hij zou op basis van onze aanbestedingsregels ook niet in aanmerking kunnen komen om mee in te schrijven voor deze klus, simpelweg omdat hij niet voldoet aan de voorwaarden.

Maar ach het is een buitenkansje... dan moeten we toch ruim met onze regels om kunnen gaan. De meerderheid van de raad (lees: de coalitie) is akkoord gegaan. We gaan het zo doen! Jammer voor alle echte aannemers in onze gemeente die steeds op hun tenen moeten lopen om aan de door de gemeente te stellen eisen te kunnen voldoen. Maar misschien ziet u ook eens een buitenkansje, dan is er misschien wel wat te regelen...

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 7 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 12 uur geleden