Afbeelding

Kamper Koggejournaal: Onder zeil met boseigenaren

· leestijd 2 minuten Algemeen

door Ommelander
?De bemanning eet even een gebakken visje, dan gaan we de IJssel op, een stukje varen,' sprak dagschipper Jackie van den Bos tot de 22 boseigenaren, die zojuist aan boord van de Kamper kogge waren gestapt.

Bezitters van een stukje grond op de Veluwe dat zij kochten om er wat moois op te kunnen bouwen. Maar met de tijden veranderden de bestemmingsplannen in dat gebied. De boseigenaren bleven met grond zitten waarop nu enkel bomen mogen staan. Heel wat reeën en wilde zwijnen vinden er hun vertier want ook de jacht op die percelen is verboden.

Het vaartochtje op de IJssel tot aan de Kampereilandbrug en weer terug vormde voor de boseigenaren een welcome pleister op de wonde van een toch wat pijnlijke belegging.?Dit is pas varen!'glunderden de 83-jarige Jan Postma en zijn 75-jarige echtgenote Rikste uit Brummen bij Zutphen. Zij hadden van de Kamper kogge gehoord, maar nog nooit in volle glorie aanschouwd. ?Wij keken onze ogen uit toen we aan boord stapten,' vertelde het echtpaar, diep onder de indruk. ?Zo'n kogge is ook veel groter dan wij dachten.We gaan het thuis meteen onze kinderen vertellen.' Terwijl de schoonheid van het Kampereiland in een schakering van groene tinten de zonovergoten vaartocht omlijstte, legde vrijwilligster Ina Hup de gasten de geschiedenis van de koggen uit.

?Elk jaar organiseren we als Veluwse Bosgroep een uitstapje. Onze echtgenotes gaan dan ook mee,' vertelde Gerard Koopmans uit Voorst, die de vaartocht voor de boseigenaren regelde. ?Al onze leden hebben wat met hout of bos. Wel passend dus bij een zo prominent uit hout gebouwd schip als een kogge.'

Aan boord bevonden zich ook Belgische eigenaren van een stukje Veluws bos. ?Die vinden het varen met zo'n nagebouwd historisch schip helemaal geweldig,' legde Gerard Koopmans uit. Tegen een straffe wind in voer de kogge op de motor naar de Kampereilandbrug. ?Op terugtocht gaan we zeilen,' beloofde schipper Jackie. ?Ook jullie hulp als dekknecht is dan nodig.'

Eenmaal bij de Eilandbrug gekeerd brak dat spannende moment aan. De boseigenaren stelden zich met een touw in de hand achter de mast op om dat, op een teken van vrijwilligster Ina, als één man los te laten. Daarop viel het zeil boldik in de wind naar beneden.'De bossen zijn mooi, maar dit is schitterend!' klonk het opgetogen uit de rijen van de Veluwse gasten.

Willem Fontaine uit Eerbeek bleek met 91 jaar de oudste boseigenaar aan boord. ?Ik ben al lid sinds de oprichting van onze club,'vertelde hij, genietend van de rust van het dromerig varen. ?Ik hoorde dat de Kamper kogge van Noors en Frans eiken is gebouwd. ?Bij een volgende keer wel Veluws hout gebruiken hoor,'waarschuwde hij lachend. De bemanning meerde het zware schip even later weer piekfijn af in de Buitenhaven. ?Mensen, wat was dat genieten!' zo bedankten de boseigenaren de al even glunderende vrijwillige bemanning van de kogge.