Fred Groenendijk kijkt reikhalzend uit naar een toekomst zonder corona
Fred Groenendijk kijkt reikhalzend uit naar een toekomst zonder corona Foto: Gerard Meijeringh

Sportclubs in coronatijd: Deel 10: KBC 1911

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

IJSSELMUIDEN - Door de jaren heen hadden sportverenigingen te maken met vertrouwde uitdagingen, kansen, zorgen en tegenvallers, maar door het coronavirus is alles anders. De impact is enorm. In de serie ‘Sportclubs in coronatijd’ maakt De Brug een tocht langs verschillende verenigingen om polshoogte te nemen. In deel 10 gaat De Brug op bezoek bij de Kamper Biljartclub (KBC) 1911. Een gesprek met voorzitter Fred Groenendijk.

Fred Groenendijk uit IJsselmuiden is sinds november vorig jaar voorzitter als opvolger van Ilona Hollander. “Toen Ilona aangaf dat ze wilde stoppen, moest er een opvolger worden gezocht. Iedereen had het erg druk en het is toch een hele taak om het voorzitterschap van de club op je te nemen. Uit liefde voor de club heb ik deze rol op me genomen. Een voorzitter is erg belangrijk.”

Lange termijnklus

Het is zijn tweede termijn als bestuurlid van KBC. “Ik heb eerder zo’n acht jaar in het bestuur gezeten als bestuurslid jeugdzaken. Vervolgens ben ik gestopt vanwege drukke werkzaamheden. Nu heb ik meer tijd. Ja, ik zie dit als een lange termijnklus. Ik blijf voor minimaal drie jaar voorzitter, ik wil wat neerzetten”, aldus Groenendijk. Bij de ledenvergadering in november vorig jaar konden maximaal dertig mensen aanwezig zijn. “Oudere leden, die er tegenop zagen om de vergadering te bezoeken en zo gezamenlijk met veel mensen in een ruimte te zitten, konden de vergadering digitaal volgen. Nee, ik vind een digitale vergadering niet ideaal, je mist de interactie.”

Trouwe leden

Heeft Groenendijk als nieuwe voorzitter doelstellingen? “Ja, dat we weer kunnen biljarten”, lacht hij. “Ik heb wel een aantal dingen voor ogen, maar nu zijn er andere zorgen. We moeten eerst maar eens zorgen dat we weer open kunnen. Zodat we de boel weer op kunnen pakken en op poten kunnen zetten. We hebben al zolang niet meer gebiljart.” Door de coronamaatregelen konden verschillende toernooien bij KBC niet doorgaan. “Ons driebandentoernooi, het damestoernooi. Alles is afgelast. Dat heeft ons heel wat geld gekost. Gelukkig hebben we subsidie gekregen en helpt de gemeente ons wat met de huur. Daarnaast zijn de leden ons trouw gebleven. Er is niet één geweest die de contributie terug heeft gevraagd. Iedereen blijft achter de club staan. Ik ben trots op onze leden.”

Lage contributie

“Leden betalen bij ons maar 11 euro per maand. Dat is weinig in vergelijking met andere verenigingen. Door het organiseren van toernooien kunnen we de contributie laag houden. Zo organiseren we normaal gesproken het Leektoernooi, het Paastoernooi en het Kersttoernooi, maar alles is geschrapt. Dan ga je van een normale omzet naar nul, maar de kosten lopen wel gewoon door. We kunnen het financieel nu nog redden. Dat is mede te danken aan een eenmalige subsidie, anders was het heel moeilijk geworden.”

Meer teams in competitie

Groenendijk kijkt reikhalzend uit naar een toekomst zonder corona. Een tijd waarin er weer zorgeloos kan worden gebiljart. “Ik hoop dat we de club qua biljarten naar een hoger niveau kunnen brengen. Ik zou het liefst zien dat we in de competitie over de hele linie zo breed mogelijk meedoen. Dan gaat het aanzien van de vereniging omhoog. Dat je met meerdere ploegen kampioen kunt worden is alleen maar beter.” KBC heeft vier teams in de bondscompetitie. Drie libre-teams (C1 en 2 C4-teams) en een B1-team (bandstoten). Daarnaast wordt er normaliter door de leden van KBC gestreden in de interne competitie. “Dat blijft altijd gezellig en spannend. We willen allemaal clubkampioen worden”, zegt Groenendijk met een lach.

Voetballers

Volgens de voorzitter moet het biljarten bij KBC zo aantrekkelijk mogelijk worden gemaakt. “We moeten leden die geen competitie spelen, motiveren om straks gezellig mee te doen. Ook is het een doel om KBC meer te promoten bij niet-leden richting de 25 jaar of ouder. Misschien moeten we wel proberen om voetbalelftallen lid te maken. Voetbal en biljarten hebben raakvlakken, bij beide sporten draait het om balgevoel. Natuurlijk moeten voetballers blijven voetballen, maar wellicht komen ze straks ook graag naar KBC om een gezellig avondje te biljarten. We hebben een prachtige accommodatie met daarin vijf biljarttafels”, aldus Groenendijk. Ook ziet hij de voordelen van social media. “Dat kan een grote bijdrage leveren. We hebben een aantal goed biljarters in de vereniging. Je kunt mooie filmpjes op internet zetten over het biljarten bij KBC en wat je allemaal kunt doen met biljarten.”

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17