Afbeelding
Aangeleverd

Waarom het een slecht idee is om verder te gaan met je ex

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

De periode na het stuklopen van een relatie is altijd lastig. Een gevoel van eenzaamheid heeft in veel gevallen de overhand. Dat leidt weer vrij snel tot spijt. Het is begrijpelijk dat je overweegt om de relatie toch weer voort te zetten. Je probeert je ex te overtuigen om weer samen verder te gaan. Misschien heeft hij of zij hetzelfde voor ogen en gaat voor je het weet de relatie gewoon weer verder. In sommige gevallen werkt dit. Maar meestal is teruggaan naar je ex een slecht idee.

Er is geen reden om aan te nemen dat het nu beter gaat

Voor het uitgaan van een relatie is altijd een reden. Dat kan een incident zijn. Maar het komt vaker voor dat een langer aanhoudend probleem de oorzaak is. Bovendien wordt een incident vrijwel altijd veroorzaakt door een onderliggend probleem. Misschien passen jullie helemaal niet bij elkaar. Een veel gehoord verwijt is dat een van de twee niet voor de relatie vecht. Dat is op zich al een sterke indicatie dat hij of zij een andere toekomst voor ogen heeft.

Een veranderde situatie is nog geen garantie voor succes

Een veel gehoord argument om weer samen te gaan is dat er van alles veranderd is. Jullie zijn bijvoorbeeld ouder geworden en geloven dat jullie wijzer zijn geworden. Dat is natuurlijk mogelijk. Maar dit betekent niet meteen dat je relatie een succes wordt. Een andere optie is dat jullie nu veel dichter bij elkaar wonen. Maar was de afstand wel echt de reden dat jullie uit elkaar zijn gegaan? Bij iedere verandering is het belangrijk om na te gaan of dit een positief effect heeft op jullie relatie. Want iets dat anders is, hoeft niet meteen beter te zijn.

Jullie zijn zelf veranderd maar het werkt nog steeds niet

Jezelf verbeteren en luisteren naar kritiek is onderdeel van het leven. Binnen een gezonde relatie luisteren beide partners naar elkaar. Het is mogelijk dat de kritiek pas echt aankomt wanneer de relatie stukloopt. Wellicht zijn jullie allebei bereid om aan jezelf te werken. Dat is allemaal positief. Maar het betekent nog steeds niet dat jullie voor elkaar gemaakt zijn.

Krijg je ex terug door meer te leren over de fouten en lees een paar handige tips.