Afbeelding
Hasselblad H5D

De Melmerhof biedt hospicezorg in Kampen

Partnerbijdrages

Mensen die in de laatste fase van hun leven zijn kunnen, als het thuis niet meer gaat, terecht bij De Melmerhof. De Melmerhof, onderdeel van IJsselheem, is gevestigd in Myosotis. Het team is gespecialiseerd in hospicezorg, de medische zorg wordt verleend door een arts die gespecialiseerd is in palliatieve zorg. 

Verpleegkundige Lia Heldoorn werkt al vijftien jaar op De Melmerhof en vertelt wat deze zorg zo bijzonder maakt: “Iedere situatie is anders. Je bouwt in korte tijd een band op met de cliënt en de familie die zich in een moeilijke situatie bevinden. Ik vind het een uitdaging om zoveel mogelijk problemen voor te zijn of deze vroegtijdig te signaleren. Het is belangrijk om je goed in te leven en goed te luisteren naar de wensen en behoeften van de cliënt en de familie. Daardoor kun je er echt voor ze zijn.”

Samenwerken met naasten
De Melmerhof bestaat uit twee appartementen met een eigen douche/toilet en ruimte voor de familie om zich terug te trekken of te blijven slapen. De appartementen zijn gemoderniseerd en zo ingericht dat familie er een eigen ‘touch’ aan kan geven. De afstemming met de naaste familie is bijzonder, vertelt Lia. “Je werkt intensief samen. Je bespreekt bijvoorbeeld hoe iemand ergens op reageert. Komt bijvoorbeeld onrust door het ziekteproces of is iemand angstig voor het overlijden?” Lia geeft aan dat je continu goed moet kijken en aanvoelen wat er nodig is: “Door oog te hebben voor iemands wensen, kun je je zorg zo goed mogelijk vorm geven.”

<in kader> Hospice Kampen
In 2019 is een start gemaakt met de oriëntatie op het oprichten van een hospice in Kampen. IJsselheem is bij deze ontwikkeling nauw betrokken door deelname aan het bestuur in oprichting.