Afbeelding

GroenLinks: 'Sail onder streng toezicht verder'

· leestijd 3 minuten Algemeen

Nieke Jansen van GroenLinks stuurde onderstaande tekst naar De Brug. De tekst is geschreven naar aanleiding van de commissie bestuur en middelen over de subsidie voor Sail.

'Sail onder streng toezicht verder

De commissie Bestuur en Middelen boog zich over de toekomst van Sail. Sail 2014 werd een financieel debacle; er was een tekort van meer dan twee ton. De gemeente paste in november nog eens 45.000 extra bij. Op initiatief van GroenLinks werd meteen de automatische subsidiëring stopgezet. Een gedegen evaluatie was nodig om te beoordelen of het evenement opnieuw recht zou hebben op subsidie.
Nieke Jansen in de commissie: "Sail Kampen moet aan de ketting, was onze stelling toen Sail 2014 sloot met een tekort van ruim 230.000 euro. Uiterlijk in juni 2015 wilde GroenLinks een evaluatie zien om op basis daarvan te kunnen bepalen of de subsidiëring van Sail voortgezet kon worden - en daarin kregen we royale steun vanuit de raad. Die evaluatie ligt er nu. We weten iets meer dan in november, toen het enige probleem leek te liggen in het uitblijven van parkeerders."
Die evaluatie leidt volgens GroenLinks tot enige verrassingen in de getallen. Jansen: "Er werden 3000 auto's geparkeerd op het daarvoor ingerichte terrein. In november 2014 was nog sprake van 10.000 verwachte parkeerders en was er dus een tekort van 70.000 euro. In juni is het verwachte aantal auto's opeens 16.400 en is het tekort dus ?134.000.
Het onderzoek onder bezoekers is informatief en roept tegelijk wat vragen op. Ook één: er zijn 230.000 bezoekers, van wie ruim 60% uit de gemeente Kampen komt. Dat wordt weliswaar toegelicht, maar dan nog komt dat omgerekend neer op ongeveer 140.000 Kampenaren. Het bericht 'ik kom zeker terug' krijgt dan een andere betekenis. Het geeft ook wat vragen bij het totale getal. Immers, je ontkomt er als Kampenaar bijna niet aan om op enig moment mee te tellen - al was het maar om Kampen per trein te verlaten of ter kerke te gaan vanuit IJsselmuiden in Kampen. Ik weet het niet zeker, maar ik ben waarschijnlijk drie van de 230.000."

GroenLinks stelde ook nieuwe vragen aan de orde na de evaluatie. Zijn scherpe prijzen voor de huur opnieuw te bedingen als er geen crisis meer is in 2018 en als dat niet kan, is er dan voldoende draagkracht voor Sail 2018? Als Sail bovenal een nautisch evenement is in Kampen en dus in onze citymarketing, moet dat dan met zoveel kermis en braderie? En vanwege de forse bijdrage van de gemeente aan het evenement: waarom komt er niet veel meer sponsorgeld binnen, als de waarde van Sail werkelijk rond de 4,6 miljoen zou liggen voor ondernemers in en buiten onze gemeente?

Het college neemt een aantal maatregelen om Sail te behouden voor de gemeente en om herhaling van de financiële strop te voorkomen. Er kom meer toezicht op businessplan en begroting. De stichting moet een financiële verantwoording inclusief accountantsverklaring over de getrouwheid van de jaarrekening c.q. het jaarverslag overleggen aan de gemeente en het evenement moet goed geëvalueerd worden. Overschrijdingen van het budget met meer dan 5% moeten tijdig worden gemeld. Later in 2015 komt er een voorstel om een aantal evenementen in Kampen onder te brengen in één platform.
Nieke Jansen noemde het een voorzichtige basis voor de doorstart. "Sail hoort bij Kampen, maar niet tot elke prijs. GroenLinks mist één harde afspraak, namelijk dat er geen cent, echt geen cent weer wordt bijgepast - niet vooraf, niet achteraf.
Dat stelt eisen aan het toezicht van de gemeente én aan de kwaliteiten van de organisatoren. We verzoeken het college om dat mee te nemen in het overleg met de stichting.
En aanvullend stellen wij voor dat na Sail 2018 een heroverweging wordt gemaakt voor de subsidie. De automatische subsidiëring van de daaropvolgende Sail moet van de baan zijn." Op die vragen kreeg GroenLinks een instemmende antwoord van de wethouder.

Daarnaast heeft GroenLinks drie aanbevelingen gedaan aan het college, die de wethouder mee zal nemen in het overleg met de stichting Sail.
1. Maak ook een verbinding met de Hanzedagen 2017 zodat geleerd kan worden van ervaringen, over en weer, en zodat voorzieningen niet voor eenmalig gebruik worden gemaakt.
2. Betrek inwoners van Kampen en geef meer ruimte aan burgerinitiatieven - zoals we dat ook bepleit hebben bij de Hanzedagen.
3. Maak van Sail een duurzaam evenement - ipv een evenement dat een spoor van vervuiling, plastic- en papierafval achterlaat. Full Color neemt daarin zaterdag a.s. het voortouw. Ook die ervaringen kunnen gebruikt worden.'