Wethouder van der Sluis.
Wethouder van der Sluis. Marjan van Houwelingen. Gemeente Kampen.

Column Wethouder Van der Sluis: Huisje, boompje, baantje (deel 1: huisje)

· leestijd 2 minuten Algemeen

Is Kampen klaar of is Kampen er klaar voor?

Een goed onderdak behoort tot de eerste levensbehoeften, in ieder geval volgens de piramide van Maslow. En daar gaat het in Kampen behoorlijk knellen. Per 1 maart 2021 stonden er ruim 40 woningen te koop. Dat lijkt veel maar voor Kampen is dit gewoon heel weinig. Een aantal jaren geleden stonden er nog 600 woningen te koop. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de prijsontwikkeling. De gemiddelde verkoopprijs in de regio Zwolle is inmiddels € 321.000. Dit is misschien goed nieuws voor de woningbezitter of belegger die dit als vermogensopbouw ziet, maar rampzalig voor de starters of huurders die willen doorstromen. Huurders die willen gaan huren lopen ook tegen een muur op.

Kampen is zeer geliefd als plek om te wonen en ook als vestigingsplaats. Dat is natuurlijk ook niet zo gek vind ik als geboren en getogen Kampenaar. Ga maar na; twee stations in de buurt. Goed bereikbaar over de weg vanuit alle windstreken. Fantastische voorzieningen, mooie verenigingen en sportclubs. Ik sta hierin niet alleen want mensen komen hier graag naar toe en willen ook graag hier blijven. De tijd dat we de poorten konden sluiten voor ‘mensen van buiten’ ligt echt al een paar eeuwen achter ons. We moeten in ieder geval gaan bouwen voor onze eigen inwoners. Er moet voldoende aanbod en keuze zijn anders hebben we een slecht verhaal richting onze inwoners. Gaat u tegen uw kinderen zeggen “ga maar in een andere stad een woning zoeken” of tegen uw ouder “zoek maar een geschikte woning voor de oude dag in een andere woonplaats?”. Dit is iets wat u niet wilt zeggen, en ik ook niet. 

De provincie heeft in de nieuwe woonagenda samen met de gemeenten in West Overijssel 3 speerpunten benoemd; een inclusieve woningmarkt, toekomstbestendige leefomgeving en duurzaam woningenbestand. De provincie wil ook afspraken maken om 60.000 woningen toe te voegen in Overijssel. Dit is een groot contrast met een aantal jaren geleden toen we een robbertje moesten vechten om woningen te mogen bouwen. Het kan verkeren. Het zijn mooie plannen maar het vraagt wel om actie. Heel veel actie. Er is een plan van aanpak geschreven over hoe we kunnen versnellen met woningbouw door bijvoorbeeld plannen die in de pijplijn zitten sneller in procedure te brengen. Wachten is geen optie. Die tijd hebben wij niet, maar onze kinderen en ouderen ook niet.

Ik moet bekennen dat ik jaren geleden ook wel eens vond dat Kampen af was. Groot genoeg, in een groene omgeving, strik erom en klaar. Geen grootstedelijke problemen, geen opoffering van groen, maar dat is eigenlijk hypocriet. Als onze (voor)ouders dit jaren geleden hadden gezegd dan was er geen Hagenbroek, geen De Maten, geen Onderdijks, geen Zeegraven, geen Oosterholt, geen Het Meer etc. Waar hadden wij dan gewoond? Is door het toevoegen van de nieuwe wijken de kwaliteit van Kampen erop achteruit gegaan? Een retorische vraag wat mij betreft. Dit zijn wijken met een grote kwaliteit aan leefomgeving. Wat mij betreft is dit ook een absolute voorwaarde voor de verdere ontwikkeling. Geen hutjemutje maar ruim opgezette wijken waar het fijn wonen is in een prettige omgeving. Een omgeving die uitnodigt om naar buiten te gaan, met veel groen en goed bereikbaar. Om te bewegen en om te ontmoeten. Misschien hebt u wel heel andere wensen of hebt u ideeën over nieuwe woonvormen voor de toekomst. Ik nodig u van harte uit om ons daarover te mailen. Het mailadres is: bouwsteenwonen@kampen.nl.

Binnenstedelijk bouwen is bijna niet mogelijk. Zo reëel moeten we zijn, want we willen toch geen parken of het Groene Hart opofferen? We zullen dus moeten kijken naar de gebieden die al door de raad zijn aangewezen voor woningbouw. Dat is bijvoorbeeld rond Het Onderdijks. Reeve 1 wordt een watergebonden wijk. De nieuwe wijk zou dan een groene en natuurgebonden wijk kunnen zijn. Er valt dan ook iets te kiezen. In IJsselmuiden zouden we een kwaliteitsimpuls kunnen geven in het centrum. Zou het niet mooi zijn om daar een hofje te bouwen waarbij jonge gezinnen met ouderen kunnen wonen. De ouderen kunnen de gezinnen ondersteunen en de gezinnen kunnen de ouderen ontzorgen. Ik merk dat ik nu al droom. Maar het is eerst tijd voor actie. Kampen moet er klaar voor zijn. 

Wethouder Van den Belt (links) en Liset Vollebregt van de WachtVerzachter.
Zandloper overhandigd aan wethouder Van den Belt als markering start WachtVerzachter Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Livera alweer 5 jaar terug in Kampen en dat wordt gevierd met 5 dagen met 20% korting Partnerbijdrages 15 uur geleden
Afbeelding
Wijkverpleging IJsselheem, werk dat er echt toe doet Partnerbijdrages 15 uur geleden