Afbeelding
Janneke Bakker

Vivan Accountants - Adviseurs | Het (voort)bestaan van de zelfstandigenaftrek

Partnerbijdrages

 

 

 

 

Vorige week dinsdag heeft vakbondsvoorman Ton Heerts met een interview in het Financieel Dagblad hard stelling genomen in de discussie over de zelfstandigenaftrek. Kritiek op deze stellingname, ook vanuit zijn eigen geledingen, werd zijn deel. Een paar dagen later was het zelfs een item in het NOS-journaal. Maar, wat is nu eigenlijk de zelfstandigenaftrek?

 

De zelfstandigenaftrek is een extra aftrekpost voor ondernemers in de inkomstenbelasting. Een ondernemer mag een bedrag van ? 7.280 van zijn winst uit onderneming aftrekken. Door de zelfstandigenaftrek kan de winst niet negatief worden. Als de winst in een jaar te laag is, om het bedrag van ? 7.280 volledig in aftrek te brengen, dan heeft de ondernemer negen jaren de tijd om voldoende winst te maken om de nog niet genoten aftrek alsnog te realiseren. De enige voorwaarde voor de zelfstandigenaftrek is dat de ondernemer ten minst 1.225 uur besteedt aan werkzaamheden voor zijn onderneming.
De zelfstandigenaftrek heeft al een lange historie en is ingevoerd met ingang van 1 januari 1971. Aan de regeling lagen economische motieven ten grondslag. Het was destijds een stimuleringsmaatregel voor ondernemers voor het doen van relatief belangrijke investeringen. Twee jaar later, naar aanleiding van een advies van de Commissie-Van Soest, werd de zelfstandigenaftrek weer afgeschaft. Als tijdelijke maatregel werd in 1975 en 1976 een zelfstandigenaftrek opnieuw ingevoerd. Deze regeling, die werd opgenomen in een afzonderlijke wet, is ingevoerd als tijdelijke maatregel in verband met de minder gunstige inkomensontwikkeling in het midden en kleinbedrijf en de landbouw, tezamen met de onzekerheid omtrent de gevolgen van het fiscale winstbegrip, bij de toenmalige inflatie. Deze tijdelijke maatregel is voortgezet tot 1982.
Ondanks het Rapport-Hofstra, over een inflatieneutrale winstberekening waarbij de tijdelijke zelfstandigenaftrek zou kunnen vervallen, is de zelfstandigenaftrek met ingang van het kalenderjaar 1983 definitief ingevoerd.
De zelfstandigenaftrek blijft echter een maatregel die de laatste tijd weer tot veel discussie leidt. De kritiek van deskundigen op de zelfstandigenaftrek betreft vooral de solidariteit. Een ondernemer met een winst van ? 20.000 betaalt geen belasting en premies volksverzekeringen, terwijl een werknemer met een loon van ? 20.000 bijna ? 2.900 belasting en premies volksverzekeringen betaalt. Beiden doen natuurlijk een beroep op al hetgeen de overheid voor ons betaalt, blijkt uit het voorbeeld dat bij een laag inkomen de één daaraan wel meebetaalt en de ander niet. Voorstanders wijzen vooral op de bijdrage van ondernemers aan de nationale economie en de werkgelegenheid. In uw opinie is de zelfstandigenaftrek een fiscale stimulans voor ondernemerschap.
Wat ook van dit alles zij. De zelfstandigenaftrek maakt, net als in haar beginjaren, roerige tijden door. De politiek zal uiteindelijk over het lot van de zelfstandigenaftrek beslissen. Wij houden u op de hoogte.

 

drs.e.oosterwijk
drs. E. Oosterwijk RB


 

Je kan beter ondernémen!


Scheerling 36, 8265 GD Kampen
Telefoon 038-3317272

www.vivan.nl