Afbeelding

Weg vrij voor Full Color nieuwe stijl

· leestijd 2 minuten Cultuur

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Nog even een boomstronk uit de grond, een hekwerk plat en dan is de weg letterlijk vrij voor het hoofdpodium van full color nieuwe stijl. ?En dat is best nog wel een beetje spannend?, erkent festivalcoördinator Edwin Burgman.

Het festival is verplaatst van de Wijde Blick, waar het traditioneel plaatsvond, naar het stadspark rondom de kinderboerderij. De reden? Kosten besparen. Het werd de laatst jaren steeds moeilijker om de begroting rond te krijgen. Er moest iets veranderen. Door op een nieuwe locatie gebruik te maken van aanwezige infrastructuur zou geld bespaard kunnen worden. Is dat gelukt?
Burgman blijft even stil. ?Mmmmm, nou niet helemaal. We hebben een hoop geld uit kunnen sparen door gebruik te maken van bijvoorbeeld het amfitheater, de pipowagen op de natuurspeelplaats, en al aanwezige kleedruimtes en stroompunten. Maar aan de andere kant er ook weer een hoop onverwachte kosten bij. Je komt voor een hele nieuwe situatie te staan,. Alle draaiboeken moeten opnieuw nagelopen worden en dan kom je toch weer van alles tegen. Uiteindelijk heeft het ons wel iets bespaard, maar minder dan gehoopt.?

Financiële zorgen
Dat de organisatie desalniettemin toch uit de financiële zorgen is, is met name te danken aan de sponsoren die te hulp schoten. ?Er viel een last van mijn schouders toen Nefit en Kagas zich meldden. Vooral Gerrit Juffer van Kagas heeft veel gedaan om sponsoren voor het festival te regelen. Ik denk dat we er financieel goed voor staan. Ik durf nog niet te zeggen dat we winst gaan draaien, maar quitte spelen we waarschijnlijk wel. Een en ander hangt uiteindelijk vooral van het weer af. Dat is ieder jaar weer spannend.?

Financieel gezien mag de keus voor de nieuwe locatie dan minder gebracht hebben dan gehoopt, Edwin denkt wel dat de nieuwe locatie de aantrekkelijkheid van het festival ten goede gekomen is. Vooral doordat de scouting en cantecleer nu gebruik van hun eigen locatie kunnen maken. ?Op de kinderboerderij is echt ontzettend veel te doen. Die pakken groot uit. En dat geldt ook voor de scouting. Wie daar nu langsrijdt, kan al een glimp opvangen van een grote stormbaan die de scouts aan het bouwen zijn. Dat had op de oude locatie nooit gekund.?
Ook denkt Edwin dat op de nieuwe locatie en andere dynamiek ontstaat die het festival ten goede komt. ?Vroeger had je als bezoeker in een keer het volledige overzicht. Je werd niet uitgenodigd op ontdekking uit te gaan. Nu zijn er verschillende locaties met activiteiten en je moet echt op pad om alles te zien. En dat loont ook zeker de moeite. We hebben minder vierkante meter festivalterrein, maar veel meer activiteiten dan normaal.?
Een vraag die veel liefhebbers van het festival de afgelopen tijd bezighield is, waar komt het hoofdpodium? Echt veel ruimte lijkt hier niet voor te zijn in het park. Burgman lacht mysterieus als hem hier naar gevraagd wordt. ?Veel mensen weten het niet, maar als je van ´t Ukien naar het zwembad rijdt, dan zit er vlak na de villa bij Cantecleer, in de bosjes een hek. Als je daar doorgaat, kom je op een heel groot weiland. We zijn nu druk bezig om het veld toegankelijk te maken. Verder gaan we het veld schoonmaken en maaien, en dan moet dat helemaal goedkomen.?
Of het evenement ook volgend jaar weer op de nieuwe plek plaatsvindt, kan Burgman nu nog niet zeggen. ?Na het festival evalueren we het verloop van het verloop. Ik ben heel benieuwd hoe de bezoekers er op gaan reageren. Ik heb veel positieve reacties gehad, maar ook wel wat reacties van mensen die op Zuid wonen die teleurgesteld waren dat het niet meer in hun achtertuin plaatsvond. Dat zie ik als een compliment.?