Afbeelding
Aangeleverd

Tips om thuis fit te blijven

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Het afgelopen jaar hebben we ontdekt hoe het is om veel thuis te zijn. Bij velen vlogen de coronakilo’s er aan. Toch is dat helemaal niet nodig en het is niet moeilijk om thuis in goede conditie te blijven. Daarvoor hoef je niet naar de sportschool te gaan of een extreem dieet te volgen. Hieronder geven we je een aantal eenvoudige tips om thuis fit te blijven.

1. Zorg voor afwisseling

Natuurlijk moet je werk gedaan worden, maar urenlang achter je bureau zitten is funest voor je lichaam én je geest. Wanneer je achter je computer werkt, geldt dit ook voor je ogen. Kijk daarom minstens elke twintig minuten naar een punt verder weg dan je beeldscherm en laat daar je blik even op rusten. Na drie kwartier werken, sta je even op. Loop een rondje door het huis of de tuin óf doe een huishoudelijke klus voordat je weer verder gaat. Moet je echt heel veel computerwerk doen? Regel dan zowel een zit- als een staplek om af en toe van houding te kunnen wisselen.

2. Zorg voor een goede nachtrust

Doe er alles aan om te zorgen dat je gedurende de nacht goed slaapt. Dit doe je bijvoorbeeld door een goed dagritme te hanteren, voor het slapen gaan niet te eten en geen beeldscherm te gebruiken én een rustgevende slaapkamer te creëren.

3. Eet gezond

Zorg dat je aan de benodigde hoeveelheden essentiële voedingstoffen komt door gevarieerd en gezond te eten. Zet geen snoeppot op je bureau waaruit je ongemerkt kunt ‘snaaien’. Waarschijnlijk heb je, wanneer je de hele dag thuis bent, veel meer de neiging te gaan snacken. Voel je die neiging opkomen? Drink een glas water en loop een rondje. Grote kans dat je trek verdwenen is!

4. Zorg voor voldoende beweging

Dit is een punt dat veel mensen lastig vinden. Thuis trainen klinkt ideaal maar als jij één van die velen bent die daar niet de discipline voor op kunt brengen, wordt het moeilijk. Gelukkig is daar een ideale oplossing voor: de stoelfiets! Een deskshaper, zoals deze heel toepasselijk wordt genoemd, zet je gewoon onder je bureau voor je stoel. Je zet je voeten op de pedalen en je trapt zo ongemerkt een heleboel kilometers weg, terwijl je werkt! Het is heel gemakkelijk in gebruik en je kunt hem overal mee naartoe nemen. Zo kun je dus ook trainen als je ‘s avonds televisie kijkt. Met zo’n eenvoudig, doeltreffend apparaat kom je heel snel aan de aanbevolen lichaamsbeweging van minstens een half uur per dag.

5. Zorg voor voldoende pleziermomenten

Een kopje koffie in de ochtendzon, een spelletje doen met je gezin, uitgebreid in bad gaan, een goed boek lezen of een spannende film kijken; er zijn genoeg manieren te bedenken om het jezelf en je familie naar de zin te maken. Pak die momenten en maak er tijd voor. Zo voorkom je dat eindeloze, deprimerende gevoel van steeds maar hetzelfde doen.

Bovenstaande tips zijn zeer eenvoudig en zorgen ervoor dat jij fit en gelukkig wordt en blijft!

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 8 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 13 uur geleden