Koen Bruning op zijn slaapkamer.
Koen Bruning op zijn slaapkamer. Nick de Vries

21-jarig Kamper genie verruilt voetbaldroom voor strijd basisinkomen

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - De gemiddelde 21-jarige die pleit voor sociale rechtvaardigheid doet dat via 280 tekens op Twitter of wellicht bij een biertje met vrienden in de kroeg. Niet via een 264 pagina’s tellend doorwrocht manifest waar honderden boeken en duizenden studie-uren aan vooraf zijn gegaan. Maar de gemiddelde 21-jarige is ook niet zoals Kampenaar Koen Bruning. Op 31 maart debuteerde hij met zijn boek ‘Samen Rijk’ waarin hij pleit hij voor 1.000 euro per maand, zonder voorwaarde, voor iedere Nederlander. Een basisinkomen dus.

Tot zijn achttiende had Koen Bruning amper een boek opengeslagen. Voetbal was alles en hij trainde - obsessief - om de top te bereiken. Te obsessief. Het leverde hem een blessure op die abrupt een einde maakte aan een mogelijke sportcarrière.
Wat doe je als je plots stil moet zitten? Dat ene boek pakken dat je al zolang wilde lezen, misschien? Maar Bruning is niet gemiddeld. Zijn uitgever noemt hem een genie en hij is gediagnosticeerd met PDD-NOS, mensen die dit hebben kunnen zich nogal in onderwerpen vastbijten. Bruning is niet het type dat rustig gaat zitten lezen.

Hij verslond boeken. Honderden. Maniakaal. En het begon hem te vormen.


Talloze moderne dikke pillen die bij velen op de vakantiestapel geraken en daarna ongelezen in een overvolle boekenkast. Bruning las ze van kaft tot kaft. Hij leerde over de maatschappij, over vermogensongelijkheid en over de gevolgen voor Nederland. Hij zoog de informatie uit honderden boeken op en creëerde zijn eigen visie. Van een tiener die alleen oog had voor een carrière in het voetbal en die stage liep bij clubs als AZ en Volendam, veranderde hij in een sociaal betrokken schrijver die zich inzet voor een meer gelijke samenleving, met het boek Samen Rijk als resultaat.

Waaraan zie je volgens jou dat Nederland een probleem heeft met sociale ongelijkheid?

“Uit onderzoek waarvan ik de grafieken in het boek heb verwerkt blijkt dat in landen met meer vermogensongelijkheid systematisch een minder sterk gemeenschapsleven en minder sociaal vertrouwen ontstaat. Ook daalt de mentale gezondheid van mensen, bijvoorbeeld door oplopende stress wegens armoede, eenzaamheid of een baan die wellicht goed verdient, maar onevenredig veel stress oplevert.
Het zorgt ervoor dat Nederlanders elkaar steeds minder over sociale lagen heen ontmoeten, waardoor we op de langere termijn het risico lopen meer gepolariseerd te worden, omdat we elkaars belevingswerelden niet meer begrijpen.“

Hard werken, dan kom je er wel. Veel Nederlanders denken zo. Hoe overtuig je hun van dit idee?

“Ik vind dat dat ook het geval zou moeten zijn. Juist daarom is het jammer dat we in de huidige situatie zien dat dat steeds minder het geval is. Nederlandse huishoudens hun inkomens stagneren al 40 jaar. Sinds 1977 is het aandeel van elke verdiende euro in onze economie die naar ons loon gaat, van 93 cent op de euro, naar 72 cent op de euro gegaan. Dat is een verschil van gemiddeld 1225 euro per maand voor elke Nederlander. Werken loont tegenwoordig minder. Nog een voorbeeld: Als je als eenverdienersgezin 21.000 euro bruto verdient, en je zou door een promotie 11.000 euro bruto meer gaan verdienen, ga je er in werkelijkheid maar 500 euro netto op vooruit, omdat alle toeslagen wegvallen.
Met het vrijheidsdividend (basisinkomen) wordt het makkelijker: het bedrag is onvoorwaardelijk. Het kan niet van je worden afgepakt. Hierdoor gaat werken weer lonen, omdat iemand er alles bovenop mag verdienen. Ook geeft het mensen die hun lonen hebben zien stagneren, een extra buffer en inkomen voor de toekomst, bijvoorbeeld om een baan te kiezen die ze leuker vinden, of een onderneming te starten - bijvoorbeeld in de Oudestraat.“

Op welke manier kan een basisinkomen volgens jou de toekomst van Nederland positief vormen?

Het geeft Nederlanders meer vrijheid om betaald- en onbetaald werk te doen. In de toekomst zal er door automatisering en technologie steeds minder goed betaald werk overblijven. Met het basisinkomen kunnen we ervoor zorgen dat temidden van deze uitdagingen als land, we ervoor kunnen zorgen dat ons gemeenschapsleven, sociale leven en economie gezond blijft.

Hoe is het basisloon te financieren?

Ten eerste, door veel van de huidige uitkeringen, toeslagen en de bureaucratie daaromheen af te schaffen, op de meeste noodzakelijke na. Hiermee haal je tientallen miljarden op.
Ten tweede, door de miljarden euro’s aan winst en besparingen die we boeken door niet alleen armoede uit te roeien, met al haar bijkomende positieve gevolgen - van minder stress tot een betere gezondheid tot een hogere (arbeids)productiviteit -, maar ook met de hogere bedragen die in de samenleving door mensen worden uitgegeven, met (in)direct meer werkgelegenheid en innovatie als gevolg.

Tot slot, via de in 2000 door de Amerikaanse econoom Edgar L. Feige bedachte heffing op digitale transacties, die al met een klein percentage van 0,2 procent op elke transactie 70 miljard euro op kan halen. Als een soort ‘datacheque’ voor onze persoonlijke informatie, waar techbedrijven momenteel gigantisch van profiteren.

Koen Bruning (2000) is student Philosophy, Politics and Economics aan de VU. In 2020 verhuisde hij van Uithoorn naar Kampen. Zijn boek schreef hij grotendeels aan de boekentafel van Boekhandel Bos. Op 21 maart verscheen zijn boek ‘Samen Rijk, Hoe het basisinkomen Nederland een toekomst geeft’.

Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 18 uur geleden
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05