Afbeelding

Kunstexpositie A Matter of Light

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN - De tentoonstelling ?A matter of light' van de Kamper kunstenaar Martin-Jan van Santen is sinds 6 juni te zien in de Gemeentelijke Expositieruimte Kampen. De expositie loopt nog en met 22 augustus 2015.

De organisatie: "Het thema waarmee hij begon en wat hem lange tijd fascineerde: het mannelijk naakt is nog steeds onderdeel van zijn oeuvre, maar de onderwerpen zijn tegenwoordig veel diverser. Landschappen, stillevens, portretten en allerhande thema's die moeilijk onder één noemer te vangen zijn, dienen als inspiratiebron voor zijn schilderwerk. Licht en kleur zijn erg belangrijk in zijn werk en zijn stijl is daarom impressionistisch te noemen. De verfstreek zelf echter, 'het grote gebaar', is meer expressionistisch. Van Santen laat de verf zelf graag meespreken in het eindresultaat."

Zijn schilderijen zijn volgens kenners dikwijls odes aan de schoonheid. Hij voelt niet de behoefte om maatschappelijke statements te maken of schilderkunstig te vernieuwen. "Hij schildert zoals hij schildert. Een eerlijke en open benadering van zijn onderwerp staat voorop. Van Santen zoekt naar de kern, de essentie van schoonheid. Het schilderij moet op zichzelf kunnen staan, en niet alleen een verwijzing zijn naar de werkelijkheid, zijn inspiratiebron."

Martin-Jan van Santen (1968) volgde de Christelijke Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens in Kampen (heden ArtEZ Zwolle). Hij heeft verschillende uitstapjes gemaakt naar andere plaatsen in Nederland en is uiteindelijk weer teruggekeerd naar Kampen waar hij woont en werkt. Na tien jaar werkzaam te zijn geweest als regisseur/scenarioschrijver en animator, besloot hij in 2007 de overstap te maken naar schilderen, iets wat hij al heel lang wilde.

De expositieruimte is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.