Afbeelding
Aangeleverd.

‘Verpest het authentieke havenzicht niet met nog meer appartementen’

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - Verpest het authentieke aanzicht van de Buitenhaven niet met nog een appartementencomplex. Die boodschap stuurden omwonenden van de Buitenhaven deze week aan het stadsbestuur. Het college lijkt Mateboer dinsdag toestemming te geven om de Schepmanwoningen uit 1929 te vervangen voor een nieuw appartementencomplex. De buurt verzet zich al tijden tegen de plannen en doet met de brief een laatste poging om sloop tegen te gaan.


De buurt stelt dat de plannen van Mateboer volledig indruisen tegen alle bij hen bekende afspraken. Volgens het bestemmingsplan moeten de Schepmanwoningen grondgebonden koopwoningen blijven, terwijl Mateboer er een appartementencomplex met 10 (deels sociale) huurwoningen wil neerzetten. Bovendien schrijft het bestemmingsplan een zadeldak voor, maar de plannen gaan uit van een plat dak, om meer appartementen mogelijk te maken. Ook de voorgeschreven dakgoothoogte moet overschreden worden. Tot slot gaat de bebouwing 1,5 meter over de huidige stoep heen.
De buurt hoopt met de brief het college nog op andere gedachten te kunnen brengen, volgens hen zijn dit plannen waar iedereen minder van wordt, behalve de projectontwikkelaar. De plannen gaan ten koste van de privacy van de omwonenden en bovendien wordt het authentieke havenzicht verpest. “Binnen een straal van 100 meter staan al 3 appartementencomplexen. Nog 1 erbij past niet in het authentieke beeld”, aldus de omwonenden in de brief.


Waarom doet het gemeentebestuur zoveel moeite om Mateboer tegemoet te komen en wordt zelfs onverwacht het bestemmingsplan gewijzigd, terwijl alle belangen van de buurt hierdoor geschonden worden? Dat vragen de omwonenden zich in de brief openlijk af. “Wij voelen ons ernstig in de steek gelaten en het vertrouwen van ons als burger in de gemeente wordt geschonden, dat maakt ons wantrouwend. Waar is de burgerparticipatie?”

Het wantrouwen van de ondertekenaars is zelfs zo groot dat in de brief gesproken wordt over vriendjespolitiek. De omwonenden hebben namelijk van wethouder Albert Holtland gehoord dat de panden niet aan andere projectontwikkelaars zijn aangeboden. “Is hier sprake van vriendjespolitiek? Was er iets te compenseren? En waarom voor 169.000 euro? En als klap op de vuurpijl maakt u mogelijk dat Mateboer er een miljoenencomplex neer kan zetten door het bestemmingsplan aan te passen.”

Wethouder Albert Holtland heeft al eerder aangegeven dat hij de plannen van Mateboer niet tegen kan houden, omdat de toezeggingen aan Mateboer al in een ver verleden zijn gedaan: door wethouders voor hem. Als de gemeente daarvan afwijkt, kan dat een fikse schadeclaim opleveren. Maar de buurt stelt dat zij nu degene is die de prijs moet betalen. “Van fouten die de wethouder en het college in een ver verleden hebben gemaakt. Dat is voor ons en hopelijk voor u een zeer kwalijke zaak.”

De gemeente stelt in reactie op de brief dat zij de bezwaren van de omwonenden kent en hier in maart ook met de omwonenden over gesproken heeft. Bij de beoordeling van de plannen wordt volgens de gemeente uitgebreid getoetst of de nieuwe ontwikkeling binnen de regels past.

De omwonenden krijgen volgens de gemeente ook nog de mogelijkheid tegen de plannen in beroep te gaan. “Wat nu wordt voorbereid is een voorlopige verklaring van geen bedenkingen. Deze moet door de gemeenteraad worden afgegeven. Daarbij zit ook een ruimtelijke onderbouwing. Omwonenden kunnen vervolgens tegen deze verklaring en de ontwerp-omgevingsvergunning zienswijzen indienen. Op een later moment wordt de definitieve verklaring van geen bedenkingen in dat geval in de raad behandeld. Wordt de vergunning uiteindelijk verleend, dan is het voor iedereen die een zienswijze heeft ingediend nog mogelijk hiertegen in beroep te gaan.”

Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 12 uur geleden