Afbeelding

Nostalgische feesttrip door de jaren negentig met de Party Party Band

· leestijd 2 minuten Cultuur

(door Nick de Vries)
KAMPEN - ?De Party Party Band, omdat één keer party niet genoeg is.? Onder dat motto wil de nieuwe Kamper band een feestje bouwen op het Full Color Festival op 20 juni. De slogan laat niets te raden over aangaande de intenties van de band: Geen pretenties, gewoon feest. ?Het gas erop, om het op z'n Normaals te zeggen?, aldus bandlid Bas Nijhof.

De band op haar site: ?De Party Party Band gaat in sneltreinvaart over de hit-spoorlijn van de jaren '90. Met af en toe een wissel naar recentere tijden of een verder verleden'. Hits worden aan elkaar gesmeed, zoals dat in een après-skihut gebeurt, maar dan live, door een band met twee zangeressen en een zanger.

Twee keer party
De focus ligt nadrukkelijk op de jaren '90. Zo passeren 2 Unlimited, The Venga Boys en T-Spoon de revue. Waarom juist dat decennium? ?We zoeken nummers waarop je een feestje kunt bouwen en de jaren negentig waren daarvoor blijkbaar een goed decennium. In feite mag alles, maar de lat ligt hoog.? Nijhof lachend: ?Er sneuvelt nog wel eens een nummer dat goed is, maar dat hooguit één keer party is. Bij ons moet het minimaal twee keer party zijn.?
De leden van de band begonnen ruim twee jaar geleden met het maken van medleys van feesthits. Een monnikenwerk, nummers worden volledig ontleed, op een computer opnieuw ingespeeld en aaneengeregen. De grootste uitdaging zit hem in het vinden van de juiste nummers. Daarvoor put de band uit de eigen jeugdjaren.
Nijhofs liefde voor de commerciële jaren 90-hits - door zelfverklaarde serieuze muziekliefhebbers wellicht enigszins snobistisch als ?fout' bestempeld - is er niet alleen vanwege zijn nieuwe project. Voordat Nijhof als tiener gegrepen werd door het punkvirus, waarmee hij jaren later zelf met zijn band Nou En furore maakte, was hij een devoot top-40 luisteraar.

Met een grote grijns gooit hij een stapel bandjes op de bank. Mixtapes gemaakt in de jaren negentig. Het resultaat van uren gekluisterd aan de radio, vinger op de knop, en dan, als dan die ene hit voorbijkomt, zo snel mogelijk opnemen, zodat de dj niet meer te horen was, maar het liedje wel. Vrijwel iedereen die jong was in de jaren tachtig en negentig kent het.

Rap
?Voordat de Punk en Grunge in mijn leven kwamen was ik hier gek van?, vertelt Nijhof. ?Ik leerde in die tijd de hele tekst van het nummer Informer uit mijn hoofd.? Hij pakt hij een gitaar en geeft de tongbrekende rap uit het nummer ten beste. ?Ook met de Party Party Band mag ik dit spelen. Vroeger deed ik de tekst fonetisch, nu ken ik hem dankzij het internet echt.?
?In de jaren negentig maakten ze ijzersterke liedjes?, zegt Nijhof. ?Ze raken een snaar. Ook bij de jongere generaties van nu. De kracht van de nummers is door ons als muzikanten goed merken, waar wij vroeger als Nou En met eigen werk keihard moesten werken om er een feestje van te maken, gaat dat nu veel makkelijker. We werken nog keihard, maar nu wordt het dan ook een kneiterhard feestje.?
De Party Party Band is samengesteld uit enkele veteranen uit de Kamper muziekscene, onder wie drie leden van punkband Nou En: Bas Nijhof, Emiel van den Berg en Jan-Peter ter Steeg. De band wordt aangevuld met zanger Ruben Held (ex-Make it Count), en de zangeressen Maaike Hansink en Chloë Smit, beiden bekend van verschillende musicals.

Het optreden op het hoofdpodium van Full Color begint om 21.30 en duurt tot 22.15 uur.