Ook bij het andere stadsstrand bij de molen mag eigenlijk niet gezwommen worden.
Ook bij het andere stadsstrand bij de molen mag eigenlijk niet gezwommen worden. Aangeleverd.

Strandpaviljoen moet einde maken aan zwerfafval en ongewenst zwemmen in de IJssel

Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Met de komst van het Standpaviljoen op het stadsstrand, wil de gemeente een einde maken aan het zwemmen in de IJssel vanaf deze plek. Rijkswaterstaat attendeert inwoners en gemeente al jaren op de gevaren, maar permanente handhaving was voor de gemeente geen optie. Het strandpaviljoen biedt nu wel deze mogelijkheid. De ondernemer moet een hekwerk plaatsen op de watergrens en toezicht houden op het zwemverbod.

Het was jarenlang een vertrouwd gezicht. Spelende kinderen op het stadsstrand en jongeren die af en toe een duik in de IJssel namen. Een vrolijk tafereel, maar volgens Rijkswaterstaat ook een gevaarlijk tafereel. Zwemmers worden volgens hen snel meegezogen door de sterke onderstroom van passerende schepen. Al jaren waarschuwt zij voor de gevaren en vorig jaar zette de gemeente hierop een bord op het stadsstrand waarop stond dat zwemmen niet is toegestaan. Handhaving bleef echter lastig.

De uitbater van het strandpaviljoen moet er nu op toezien dat er niet gezwommen wordt op deze plek. Van Rijkswaterstaat moet er bovendien een hekwerk gebouwd worden langs de watergrens, zodat niemand het water in kan. De ondernemer heeft nog onderhandeld en ervoor gezorgd dat er in ieder geval nog wel pootjegebaad kan worden, voor de nodige verfrissing.

Het hekwerk draagt bij aan het belang van openbare orde en veiligheid. Daarom heeft de gemeente besloten een bijdrage van 50 procent aan het hekwerk te leveren.

Het Stadsstrand heeft ook nog een ander voordeel voor de gemeente. Zeker tijdens de zomer van de coronacrisis in 2020 werd er massaal gebruik gemaakt van het strand. Hierdoor lag er ontzettend veel zwerfafval. Aan dit probleem komt nu ook een einde. De ondernemer zorgt voor het beheer en het onderhoud van het terrein en zorgt dat het er iedere dag representatief uit ziet.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.