Alwin Penninkhof ziet af tijdens zijn Kiekendief Marathon.
Alwin Penninkhof ziet af tijdens zijn Kiekendief Marathon. Foto: Aangeleverd

Bijzondere verhalen van de recreatieve sporter (3): Alwin Penninkhof

· leestijd 2 minuten Sport

KAMPEN - De kranten staan vol met prestaties van sporters die internationaal, nationaal of regionaal in de top meedraaien. Maar achter deze groep zitten flink wat recreatieve sporters die er ook alles voor doen om hun doelen te bereiken. In deze rubriek bijzondere verhalen van deze sporters. In deel 3 staat Alwin Penninkhof centraal. Hij loopt dit jaar iedere maand een marathon om geld in te zamelen namens Stichting IJsselmuiden Helpt Oekraïne (IJHOE) voor projecten in Oekraïne.

Penninkhof is een hardloopliefhebber, maar door de coronacrisis vielen alle hardloopwedstrijden ineens weg. “Ruim een jaar geleden heb ik een trailrun gedaan in Nunspeet. Daarna lag alles op z’n gat. Ik mag graag duurlopen. Toen heb ik dit bedacht.”

Runners knee

Dit slaat op het lopen van twaalf verschillende marathons in 2021 in twaalf verschillende provincies. “Ik ben begonnen met de trailrun in Appelscha. Ik heb de officiële route aangehouden”, vertelt Penninkhof. In februari ging hij zelfs ruim over de marathonafstand van 42 kilometer en 195 meter heen. “Ik heb toen de 60 van Texel gedaan. Dat was een aanslag op m’n lichaam. Toen ben ik geblesseerd geraakt. Ik kreeg last van m’n knie. Ik had een runners knee (lopersknie). Ik heb wel doorgetraind, maar ik heb toen een tijdje geen lange duurlopen gedaan.”

Vanwege het blessureleed was Penninkhof niet topfit voor zijn derde uitdaging, de Kiekendief Marathon in Dronten en Swifterbant. “Deze marathon heb ik met twee andere Kampenaren gelopen. Het doel was een tijd onder de drie uur, maar de klok stond stil na 3.07.42 uur. Na deze marathon heb ik een week de tijd genomen voor herstel en daarna voelde ik me weer goed”, aldus Penninkhof.

‘s Nachts lopen

En dat is nodig ook, want woensdag staat alweer de vierde lange loop voor de deur. Dan gaat hij de Lauwersmeer Marathon lopen. “Ik ben steeds op zoek naar een bijzonder stukje Nederland. Hierbij probeer ik de omgeving in mij op te nemen. Ik wil alle provincies aandoen, houd van zware parcoursen en ga niets uit de weg. Mijn doel is ook om onderweg te genieten. Zo wil ik nog een keer ’s nacht lopen en andere lopers uitdagen om een keer (een deel) mee te lopen.”

Fietsen naar Berlijn

Penninkhof was in zijn jeugd een fanatieke voetballer. Hij schopte het tot het tweede elftal van IJVV. “Daarna heb ik met veel plezier enkele seizoenen in het 12e gevoetbald. Mooie tijden waar ik graag aan terugdenk, maar ik wilde mijzelf nog een keer tot het maximale uitdagen.”

Penninkhof ging daarna wielrennen en ontdekte de hardloopsport ook steeds meer. “Het is heerlijk om bij het hardlopen je energie eruit te gooien. Ik mag het graag doen in de combinatie met wielrennen. Zo ben ik vorig jaar in vijf dagen naar Berlijn gefietst. De ene keer slaap je midden in een druk centrum. De andere dag ben je helemaal alleen in het Harzgebergte. Project Berlijn was een mooie uitdaging om aan te gaan en werd een fantastisch avontuur!”

80 kilometer per week

Toch mag Penninkhof zich ook al jarenlang een fanatieke hardloper noemen. “Ik loop nu zo’n zes jaar intensief. Ik heb tientallen wedstrijden gelopen, zoals de Kustmarathon en de Oudejaarsloop in Kampen. De eerste keer liep ik in Kampen de halve marathon in 1.45 uur. De laatste keer klokte ik een tijd van 1.22. Het gaat vooruit, dat motiveert.”

Het bleek een goede voedingsbodem voor het plan van Penninkhof om dit jaar elke maand een marathon te gaan lopen. In de aanloop naar 2020 legde hij de focus op hardlopen. Hij traint zo’n 10 á 12 uur per week. Elke week doet hij wel een lange duurloop van 25 kilometer en meerdere keren intervaltraining. “Een intensieve trainingsweek heeft gauw zo’n 70 á 80 kilometer.”

Revalidatiecentrum

Penninkhof heeft zijn sportieve missie gekoppeld aan het goed doel. Hij is voorzitter van Stichting IJHOE, dat financiële hulp biedt aan de bevolking in West-Oekraïne. Met het lopen van twaalf marathons hoopt Penninkhof flink wat geld binnen te halen voor de realisatie van een revalidatiecentrum in het Oekraïense Mezovari. “Het zou mooi zijn als ik 2.000 euro binnenhaal. Ik zit nu op 1.356 euro.”

Mensen die de actie van Penninkhof willen ondersteunen kunnen een donatie doen via de site www.ijhoe.org/acties

Gerard Meijeringh