Vladimir Simonjan twee keer naast Yvonne Simonjan-Poortinga
Vladimir Simonjan twee keer naast Yvonne Simonjan-Poortinga (foto: Maarten van Gemert)

In stilte is Mayrig Atelier geopend in de Hofstraat

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Ruim een jaar geleden opende Mayrig zijn kunstatelier in de Kamper binnenstad. Tegelijk werd de huidige, wereldwijde crisis afgekondigd waarmee een feestelijke opening in het water viel. Mayrig heeft echter niet stil gezeten. De schilder van realistische en impressionistische kunst produceert menig stilleven om stil van te worden.

Op de hoek van de Morrensteeg en de Hofstraat is Mayrig in 2016 neergestreken met zijn vrouw Yvonne. Het echtpaar Simonjan besloot de garage op de begane grond in te richten als werkatelier en doorlopende expositieruimte. De in Armenië geboren schilder ondertekende zijn werk in aanvang met zijn achternaam Simonjan en tegenwoordig met zijn artiestennaam Mayrig. Zijn droom is dat mensen later zullen zeggen: „Ik wil een echte Simonjan.”

Geluk

Vladimir Simonjan werd in 1977 geboren in Armenië, dat toen nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. Hij kwam, zoals hij zelf zegt, als ”gelukzoeker” in 1999 naar Nederland. Als immigrant mocht hij in Nederland aan het werk gaan. In Armenië was hij afgestudeerd aan de universiteit als docent tekenen en schilderen en aan de hogeschool in Zwolle studeerde hij later af als grafisch ontwerper.
Zijn eerste geluk in Nederland vond hij in Yvonne Poortinga (Groningen, 1972). Ze trouwden in 2009 en sindsdien is Yvonne Simonjan de steun en sparring partner van Mayrig. Die was bekoord door Kampen, meteen bij de eerste kennismaking vanuit de trein. Ze verhuisden van Dronten naar Kampen, nee, naar Brunnepe. De wens tot een eigen atelier groeide en uiteindelijk vonden ze een prachtig woon- en werkpand. De galerij geeft tevens cachet aan de buurt, merkt Mayrig terloops op.

Stillevens

Als kind tekende en schilderde Mayrig al volop. Daarnaast is hij een kunstig houtbewerker. Een volledig zelf gebouwde maquette van een houten zeilschip prijkt op de schoorsteenmantel. Mayrig schildert graag natuur en landschappen. De laatste tijd ontstaan er veel stillevens uit zijn hand. Zodra hij mooie voorwerpen of constellaties ziet, wil hij het vastleggen. Zijn werk kan gerekend worden tot het realisme. Soms is het wat losser en gaat het richting impressionisme.
De artiestennaam Mayrig betekent moeder in het Armeens en is gekozen als eerbetoon aan zijn moeder met wie Simonjan naar Nederland kwam en die in 2017 overleed.
Ook voor een portret draait Mayrig zijn hand niet om. Yvonne, zelf communicatiemedewerker in Flevoland, componeert vaak de stillevens voor haar echtgenoot. Het echtpaar Simonjan is  actief als vrijwilliger bij de werkgroep Archeologie. Daar komt ook menig mooi tafereel langs. De resultaten zijn twee middagen in de week te bewonderen in Mayrig Atelier. En op afspraak, zoals het devies in deze tijd luidt. Misschien volgt er nog ooit een feestelijke opening.


Werken van Mayrig in zijn werkatelier (foto: Maarten van Gemert)