Eikenprocessierups
Eikenprocessierups archiefbeeld

Preventieve bestrijding eikenprocessierups gaat van start bij overlastlocaties

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Provincie Overijssel start deze maand met preventieve bestrijding van de eikenprocessierups op locaties langs provinciale wegen waar overlast is van de brandharen van deze rups. Alleen locaties waar er nu overlast is voor weggebruikers is worden preventief behandeld. Dit zijn plekken boven fietspaden, wandelpaden, parkeerplaatsen en in de directe omgeving van bebouwing.

Op deze locaties wordt gespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel (Xentari). Dit middel is niet schadelijk voor de gezondheid. Boven de rijbaan wordt niet behandeld. Op plekken waar zeldzame vlindersoorten voorkomen, wordt geen preventieve bestrijding toegepast.

In de maanden mei, juni en juli zijn op eikenbomen groepen met behaarde rupsen aan te treffen. Deze eikenprocessierupsen verzamelen zich in nesten op eikenbomen. De rupsen ontwikkelen minuscule kleine brandharen. Deze kunnen bij mensen en dieren voor overlast zorgen, doordat aanraking met de brandharen gezondheidsklachten kan veroorzaken, zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan luchtwegen.

Ook na de actieve maanden van de rups (mei, juni en juli) kunnen restanten van nesten nog lange tijd overlast veroorzaken, omdat het spinsel van het nest ook vol brandharen zit. Mensen kunnen zelf ook een bijdrage leveren aan het voorkomen van last van brandharen. Zo kan men beter niet lopen of fietsen onder besmette eiken. Het helpt om bedekkende kleding en een zonnebril te dragen, en het is beter geen wasgoed onder besmette eiken te hangen.

De provincie bestrijdt de rups op verschillende manieren. Naast de genoemde preventieve bestrijding wordt er ook gebruik gemaakt van natuurlijke bestrijders. In maart zijn een groot aantal nestkasten opgehangen, onder meer op plekken waar afgelopen jaren veel overlast was. Vooral koolmezen, maar ook andere zangvogels zijn zeer behendig met het vangen van de rupsen. Daarnaast worden bij het bermmaaien stukken overgeslagen. De bloeiende bermkruiden trekken roofinsecten aan, waarvan de larven eikenprocessierupsen eten.

Op locaties waar de rupsen zich wel ontwikkelen en voor overlast zorgen voor fietsers en voetgangers, worden de rupsen vanaf half juni verwijderd met een rupsenzuiger.

Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 18 uur geleden
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05