GGD IJsselland waarschuwt voor eikenprocessierups

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

REGIO - Binnenkort kunnen de eikenprocessierupsen (EPR) weer voor overlast zorgen. Als mensen in contact komen met de brandhaartjes van de rups, kunnen ze (hevige) jeuk en uitslag krijgen. Met die waarschuwing komt GGD IJsselland in een persverklaring.

GGD IJsselland: ?Een eikenprocessierups heeft wel 700.000 brandharen. Deze haartjes zijn erg klein.Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Als mensen in contact komen met deze haren, kunnen ze vervelende klachten geven. De rups leeft in eikenbomen. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. In eikenlanen geven ze vaak overlast. 's Nachts gaan de rupsen in een rij (in een processie, red.) op zoek naar voedsel. De overlast van de haren van de rups start in mei en duurt tot oktober.? Klachten

Mensen kunnen jeuk, bultjes, blaasjes of rode plekken en ontstekingen op de huid krijgen na contact met de haren. Maar ook rode, dikke of ontstoken ogen.Verder kunnen ook verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid, aldus de GGD. ?Een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Koorts en algehele malaise zijn ook klachten die op kunnen treden. GGD IJsselland en GGD Twente hebben onderzoek gedaan naar het aantal mensen dat met klachten naar de huisarts gaat. Uit de gezondheidsmonitor onder volwassenen die werd gehouden in 2012 blijkt dat toen ruim 12.000 Overijsselse inwoners aangeven dat ze naar de huisarts zijn geweest met EPR-gerelateerde klachten.?

Om overlast en klachten te voorkómen, is het belangrijk dat inwoners en recreanten de rups ?kennen'. Het belangrijkste is om nesten met rust en te laten en de rupsen vooral niet aan te raken weet de GGD. Op de website www.ggdijsselland.nl staat informatie die helpt om klachten te voorkomen en te behandelen.

De GGD adviseert aan gemeenten om de eikenprocessierups te blijven monitoren, beheersen en bestrijden in gebieden met veel publiek.  Het doel van het bestrijden is het beheersbaar houden van de hinder en niet het ?weg bestrijden' van de rups. Belangrijk is dat er bestreden wordt op plaatsen waar veel mensen komen.

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 13 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 15 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Afbeelding
Koggejournaal: Nieuw Vaarseizoen Algemeen 27 mrt, 15:46
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41